"La millor manera de ser europeistes és mirant la UE amb ulls crítics", ha afirmat Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior i Transparència. Juntament amb el president Pere Aragonès, ha encapçalat l'acte institucional amb motiu del Dia d'Europa. Alsina ha lloat el projecte de la Unió Europea, però ha recordat que la necessitat de ser crítics amb el mateix per construir el millor futur pels seus Estats membres. Un aspecte que Alsina ha subratllat ha estat la regulació sobre el ciberespionatge, arran del cas Pegasus. "No ens podem imaginar un futur d’Europa sense parlar de drets civils i polítics. No ens podem imaginar un futur en què softwares com Pegasus no siguin dràsticament prohibits. Europa no pot ser només una potència econòmica", ha sentenciat. 

 

La consellera també ha lamentat  que la UE no hagi acceptat el reconeixement del català com a llengua oficial o un mecanisme de claredat que permeti l'autodeterminació de pobles d'Europa. Malgrat això, Alsina s'ha reivindicat l'europeisme i els seus valors. La consellera ha remarcat: "Volem que la nostra veu sigui escoltada, perquè Catalunya també és Europa, i Europa la fem entre tots". El president Aragonès també ha defensat els valors europeus com la democràcia, la pau i els drets humans. El cap de l'Executiu ha afirmat que cal "enfortir" aquests valors i construir una Europa "més justa, forta, unida i solidària". 

Día de Europa en la Generalitat, por la paz consellera d'exteriors Victoria Alsina - foto: Sergi Alcàzar

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, durant el seu discurs pel Dia d'Europa - foto: Sergi Alcàzar

La guerra a Ucraïna 

En el Dia d'Europa ha estat impossible no fer menció a la greu situació que viu un dels veïns de la Unió: Ucraïna. La consellera Alsina ha declarat que la invasió de Rússia ha servit per posar de manifest la fortalesa que confereix la Unió Europea als seus Estats membres. La titular d'Acció Exterior ha afirmat que sense la UE la "situació hagués estat diferent" i no descarta que "Rússia hagués arribat a les portes de Praga o Budapest".  "Celebrem que Europa hagi imposat sancions a Rússia, però també que hagi estat solidària amb els ciutadans ucraïnesos", ha afirmat Alsina. 

El president Aragonès ha fet una crida enfortir les capacitats estratègiques d'Europa per garantir la pau i "poder preses les decisions com a europeus sense condicionants externs". Condicionats com la dependència energètica, per exemple. Aragonès també ha remarcat que cal recuperar la pau que s'ha vist esmicolada per la invasió russa. 
 

Día de Europa en la Generalitat Pere Aragonès- Foto: Sergi Alcàzar

El president Pere Aragonès durant el seu discurs amb motiu del Dia d'Europa - Foto: Sergi Alcàzar