La Unió Europea hauria de participar amb veu pròpia en una mediació del conflicte entre Ucraïna i Rússia. És el que opina la consellera de Govern Obert i Acció Exterior, Victòria Alsina, que a més suggereix que la Unió enviï per dialogar a un enviat especial, una figura coneixedora d'aquestes qüestions, i que tingui el respecte de les dues parts. En qui pensa Alsina? En l'excancellera Angela Merkel. Així ho ha manifestat durant la sessió de tarda del ple del Parlament d'aquest dimecres, des d'on ha subratllat que Merkel, com a representant, hauria d'implicar-se per aturar i revertir l'agressió russa i per preservar la independència d'Ucraïna.

Alsina ha intervingut estat arran d'una interpel·lació que li ha fet el portaveu del seu propi partit, Josep Rius, que ha defensat que Ucraïna té tot el dret del món a ser un estat independent i que Catalunya no pot restar impassible a aquest conflicte, i també ha reclamat no tenir relacions normalitzades amb la Rússia de Vladímir Putin. Rius també ha aprofitat per carregar contra la manca de lideratge de Josep Borrell, qui considera que no està a l'altura de les circumstàncies i que ha fet "manifestacions inadmissibles".

 

En la seva resposta Alsina ha dit que Catalunya podria haver obviat el conflicte però ha decidit respondre-hi perquè els interpel·la, i ha animat a seguir amb les accions per debilitar el Kremlin, en forma de sancions econòmiques. A més, ha advertit a aquells que estan en contra de facilitar armes a Ucraïna per defensar-se, que no fer-ho seria donar totes les facilitats a l'agressor. Alsina també ha aprofitat per solidaritzar-se amb la dissidència russa, i ha apostat per la proposta que hi ha sobre la taula d'incorporar Ucraïna a la Unió Europea "en un futur proper". 

Aquesta no ha estat l'única intervenció d'Alsina en aquesta jornada. Al matí durant la sessió de control al Govern la consellera ha reivindicat que Catalunya està ajudant Ucraïna amb "mentalitat d'estat", sense sobreactuar i amb professionalitat. També s'ha referit a la manera com el Govern està actuant davant de l'arribada dels refugiats provinents el país atacat. "Tenim una tasca que comença avui, que serà llarga i és important, que és la tasca d'ajut humanitari", ha avisat. En aquest sentit, ha informat que es crearà una línia específica de subvencions a entitats catalanes que treballen a Ucraïna per als afectats, i també es coordinarà la resposta amb el Comitè català d'ajut humanitari d'emergències. "És necessari que aquesta solidaritat del Govern i de la societat catalana es canalitzi a través de les organitzacions especialitzades sobre el terreny", ha dit.

Vorobyov, convidat d'honor

Aquest dimecres ha arrencat el ple del Parlament i ho ha fet amb un convidat d'honor, el cònsol general d'Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobyov, a qui prèviament la presidenta de la Cambra, acompanyada de la resta de membres de la Mesa, ha rebut. Vorobyov ha estat present a l'hemicicle quan Borràs ha iniciat la seva intervenció carregant una vegada més contra la "gravíssima vulneració del dret internacional" que suposa la invasió d'Ucraïna. Ha recordat com en el ple de fa dues setmanes el Parlament va aprovar -amb el suport de sis dels vuit grups- una declaració de la Junta de Portaveus sobre l'agressió russa, però ha subratllat com des de llavors, en només 13 dies, "s'ha intensificat la cruesa i ignomínia de la guerra", amb milers de morts i dos milions de desplaçats.