ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

La guerra a Ucraïna es menja qualsevol temàtica que es discuteixi al Parlament europeu. Aquest matí, Josep Borrell ha fet una crida que semblava un prec desesperat perquè tota la ciutadania de la Unió Europea abaixi dràsticament el seu consum de gas a través de la calefacció. L'Alt Representant s'ha dirigit als eurodiputats en un discurs de més de deu minuts en anglès i castellà.

Ha estat en castellà quan ha sigut més explícit: "La primera cosa que hem de fer és tallar el cordó umbilical que ens uneix amb Rússia i el flux que li permet acumular reserves i això ho podem fer a nivell polític macro. Per això ens marquem retallar dues terceres parts fins a finals d'any. Però també requereix mesures tècniques que demanen que els ciutadans europeus abaixin la calefacció del gas. Fer un esforç individual i retallar el consum de gas igual que retallem el consum d'aigua si hi ha sequera o ens posem una mascareta per combatre virus. Tallin el gas de les seves cases".

 

Borrell també avisa que venen temps molt difícils

I entra en paral·lelismes: "El que hem fet amb la covid, ara ho hem de fer a favor d'Ucraïna, és a dir, a favor dels compromisos individuals. Borrell, en un discurs més seré on denota haver rectificat les polèmiques i les mofes que en feia d'aquesta crisi abans d'esclatar la guerra el 24 de febrer, admet l'error: "Hem començat tard. Quan Putin ja va ocupar Crimea vam dir que havíem de reduir la seva dependència i en comptes d'això, l'hem augmentada". Per tant, Borrell no nega la major: "Depenem del gas rus així que el primer que hem de fer és acabar amb aquesta dependència. Quan a les cinc del matí, fa dues setmanes, va sonar el telèfon i el meu cap de gabinet em va dir que havia començat el bombardeig, vaig sentir que deixàvem enrere una pàgina de la història i entràvem en una nova era on els europeus hem de ser capaços de fer front a aquest repte que ens ha llançat Rússia. No volem entrar en guerra, fan falta dos per negociar la pau i només un per entrar a la guerra. L'univers mental de Putin és diferent al nostre i per això ha fet el que ha fet".

"Addictes al gas rus"

D'aquesta manera, se succeeixen els discursos més pessimistes dels polítics europeus. El president francès Emmanuel Macron ja va certificar que venien temps molt complicats després de la seva trobada amb Putin i avui Borrell ha dit el mateix a l'Eurocambra. I els laments del socialista s'han repetit: "És evident que hauríem d'haver actuat amb més rapidesa. Tot plegat ens exigirà una posició molt dura i hem d'estar disposats a pagar el preu perquè les conseqüències d'aquesta guerra perduraran molt temps i configuraran les polítiques europees al llarg de dècades. Suposarà un canvi per a la política de seguretat i defensa de la UE, la fragmentació de l'economia mundial serà una derivada de la reconversió de l'arma de la interdependència". I per això està segur que "Putin es pensava que l'addicció al gas rus seria suficient perquè la UE es mantingués al marge d'Ucraïna". En l'objectiu d'aturar el gas rus, centra el problema a "no aturar el flux i tan sols bloquejar, de moment, l'estoc".

"Aquesta guerra serà com la covid"

En segon terme també s'ha dirigit indirectament a altres potències i actors mundials: des dels àrabs fins a l'Índia i demana "desenvolupar una gran labor de diplomàcia parlamentària i portar la veu d'Europa arreu per explicar què passa realment", sobretot cap aquells que es pensen que "Europa és qui ha iniciat la guerra a Ucraïna". En una darrera direcció, també s'ha dirigit al poble rus: "Cal separar Putin dels russos, el conjunt d'oligarques corruptes del poble rus que ha tingut el valor de sortir al carrer a protestar contra la guerra i estan a la presó ara mateix". I ha afegit: "Rússia, ara mateix, és una gasolinera i una caserna". En la comparativa, novament, ha tancat el discurs: "Aquesta guerra s'allargarà com la covid" i ha anunciat un nou paquet de mesures econòmiques contra Rússia.