ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Mentalitat d'Estat. Així ha reivindicat avui la consellera de Govern Obert i Acció Exterior, Victòria Alsina, la manera com Catalunya està ajudant Ucraïna enmig de la crisi causada per la invasió russa del país. "Catalunya i Europa, tots som Ucraïna. Diem 'no a la guerra', i ho fem amb mentalitat d'estat, amb professionalitat, sense sobreactuar i fent tot el que podem", ha celebrat. En aquesta línia, ha remarcat la resposta de la Unió Europea davant l'atac rus, així com el suport de Catalunya a aquesta direcció: "El Govern aposta per la diplomàcia, pel multilateralisme, dona suport a la UE en les sancions dures i en la possibilitat d'incorporar Ucraïna".

Alsina ha reafirmat així la postura de la Generalitat davant la petició ucraïnesa d'incorporar-se a la comunitat europea. Es tracta d'una petició reclamada repetidament durant aquesta guerra per part del president Volodímir Zelenskii que ara la UE ja ha començat a tramitar. "Els països democràtics han de donar el seu suport inequívoc a Ucraïna", ha avisat. "Avui estem davant un imperialisme i un tarannà autoritari de Vladímir Putin que nega a Ucraïna el dret a existir, i estem davant una situació en què hi ha milions de persones amb una resiliència admirable".

Precisament, s'ha referit a la manera com el Govern està actuant davant de l'arribada dels refugiats provinents el país atacat. "Tenim una tasca que comença avui, que serà llarga i és important, que és la tasca d'ajut humanitari", ha avisat. En aquest sentit, ha informat que es crearà una línia específica de subvencions a entitats catalanes que treballen a Ucraïna per als afectats, i també coordinar la resposta amb el Comitè català d'ajut humanitari d'emergències. "És necessari que aquesta solidaritat del Govern i de la societat catalana es canalitzi a través de les organitzacions especialitzades sobre el terreny", ha dit.

Crítica a Josep Borrell

La consellera ha fet aquestes afirmacions en el ple del Parlament d'aquest dimecres, interpel·lada per la diputada de Junts Mònica Sales. Sales ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar que "la violència mai ha de servir per resoldre els conflictes", i ha exigit la fi immediata de les hostilitats a l'est d'Europa. També ha celebrat la solidaritat europea, però ha lamentat el paper de l'alt representant de la UE per a la política Exterior i de seguretat, Josep Borrell, a qui ha acusat de "frivolitat" i de fer "declaracions inacceptables" durant aquesta crisi.

Elogi a Puigdemont

Aquest dimecres a la tarda, la consellera ha aprofitat una interpel·lació de Ciutadans per a elogiar Carles Puigdemont. El portaveu taronja Nacho Martín Blanco ha intentat relacionar el president amb el líder rus, Vladímir Putin, assegurant que mantenien vincles quan Puigdemont volia aconseguir el suport del mandatari rus per a la causa independentista, una retòrica gens nova. També ha criticat que el president català s'abstingués en una votació del Parlament Europeu que instava a enviar ajuda econòmica a Ucraïna davant la guerra actual: "És un clar símptoma de les vinculacions de Puigdemont amb Putin".

Davant d'això, Victòria Alsina ha estat contundent en la seva defensa del president català, recordant que s'ha reunit amb el president progressista estatunidenc Jimmy Carter, ha demanat l'alliberament el dissident rus Alexei Navalny, i ha condemnat la invasió de Putin a Ucraïna. "Moltes persones de fora de Catalunya i arreu d'Europa comparteixen que quan veuen, escolten, pensen i segueixen el que diu el president Puigdemont, ja no només ho fan amb una lògica i amb un interès de saber què passa a Catalunya, sinó que ha esdevingut un referent de la protecció del dret comunitari i dels drets humans arreu del món", ha asseverat.