Catalunya ha acollit ja 1.200 refugiats que fugen de la guerra a Ucraïna, segons la consellera de Feminismes i Igualtat, Tània Verge. La majoria s'han trobat amb familiars i coneguts que resideixen a Catalunya. A més, la consellera ha explicat que, més enllà dels macrocentres que ha anunciat l'Estat, la Generalitat prepara d'entrada 2.000 places residencials, que inclouen no només la residència sinó també l'acompanyament psicològic i jurídic, i la cobertura sanitària i escolar dels refugiats. D'altra banda, el Govern ha fet una crida a vehicular els ajuts humanitaris a Ucraïna a través de les organitzacions que treballen damunt del terreny, que són qui millor coneixen les necessitats reals i com fer arribar el material.

Verge ha recordat que els ciutadans ucraïnesos formen part de l'espai Schengen, que la majoria dels qui estan arribant són dones amb els seus fills i que tenen referents familiars a Catalunya, que compta amb una comunitat ucraïnesa que representa el 21% del total d'aquesta comunitat a l'Estat espanyol. A més, la consellera ha explicat que, el macrocentre que ha anunciat l'executiu espanyol estaria a Barcelona i hauria d'acollir 400 persones, i que la Generalitat prepara taules de contingència a tot Catalunya per 2.000 places residencials, que no només implicaran disposar de llits sinó també l'escolarització per als infants, la targeta sanitària, suport i acompanyament psicològic, o l'assessoria jurídic per poder fer els tràmits corresponents per formalitzar l'acollida temporal.

El Govern ha fet un rastreig per concretar la disponibilitat de places i la consellera ha explicat que el seu departament està rebent oferiment d'espai per part de particulars. Ha demanat vehicular aquests ajudes a través del 012 o el correu electronic: comiteacollida.igualtat@gencat.cat.

 

També la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, s'ha referit a les iniciatives solidàries que s'està fent arribar des de Catalunya a Ucraïna, i ha advertit que les recollides de materials no són la millor opció, que cal "interioritzar que les necessitats d'ajut s'allargaran en el temps i que les organitzacions que treballen sobre el terreny són les que tenen més capacitar per detectar quines són les necessitats dels refugiats i fer arribar l'ajuda més necessària. Ha recordat que la web de la Generalitat informa sobre els organismes multilaterals que treballen sobre el terreny.

D'altra banda, el Govern ha insistit que el president, Pere Aragonès, no assistirà a la cimera de presidents que ha convocat Pedro Sánchez, després que la invasió d'Ucraïna va fer que ajornés la que tenia prevista el passat 28 de febrer. La portaveu ha assenyalat que no hi ha constància que s'hagi canviat l'ordre del dia i, per tant, el Govern no considera necessària la presència d'Aragonès.