El 29 de desembre, l'Ajuntament de Madrid aprovava els pressupostos amb una aliança ben curiosa: l'equip de govern, format pel Partit Popular i Ciutadans, havia pactat els comptes de 2022 amb els quatre edils escindits de Más Madrid, considerats el sector 'carmenista' de la formació i que s'han unit sota la plataforma Recupera Madrid. L'alcalde de la ciutat, José Luis Martínez Almeida, s'inclinava per aquesta opció després de la negativa de Vox, el seu soci de legislatura, a donar llum verda als pressupostos.

Malgrat aquesta trencadissa en l'entesa PP-Vox al consistori de la capital espanyola, Almeida ha volgut adreçar-se a la ultradreta en una entrevista a El Confidencial: "El meu missatge a Vox és clar, si estan disposats a tornar a la política útil per als madrilenys, allà hi seré jo, perquè no abaixaré el cap i m'avergonyiré de tenir un pacte d'investidura amb Vox, que, per cert, seguiré complint perquè està firmat".

En aquest sentit, assegura que ell "no ha canviat" i que és "el mateix alcalde que el primer dia va agraïr la confiança que Vox em va donar amb els seus vots a la investidura, sempre he defensat els meus actes i els meus acords amb Vox". Els emplaça, això sí, a "definir-se": "Si volen seguir instal·lats en el cordó sanitari que l'esquerra tant desitja o bé si decideixen que podem seguir col·laborant i podem seguir fent un Madrid millor".

Pactes amb els d'Abascal

José Luis Martínez Almeida també és portaveu nacional del PP. Preguntat per futures coalicions de govern amb el partit liderat per Santiago Abascal, atès que les enquestes situen Ciutadans prop de desaparèixer o bé amb una representació minsa, Almeida indica que, a Castella i Lleó (on hi haurà eleccions el 13 de febrer), "els resultats diuen per ara que Alfonso Fernández Mañueco es pot trobar amb una situació similar a la d'Ayuso a Madrid, per tant, pot tenir majoria suficient per a poder governar i una gran diferència en escons amb Vox. És al que hem d'aspirar i més abans de les eleccions. Fer hipòtesis sobre pactes o acords 'a priori' no m'agrada".

Encara sobre aquesta qüestió, l'alcalde madrileny tira més pilotes fora: "En els tres anys de pressupostos de l'Ajuntament de Madrid, Vox es va abstenir el primer any, al segon van votar que sí i al tercer han votat que no. Valen, per tant, com a soci de govern? En tres anys, tres canvis de criteri. Són ells els que han d'explicar per què un any s'abstenen, al següent voten a favor i a l'altre voten en contra".

La pugna Casado-Ayuso

Un dels principals afers que es produeix en el si del Partit Popular és la batalla per la presidència dels populars a la Comunitat de Madrid i que manté obertament enfrontats a Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso. Almeida és un dels candidats que sonava per postular-se per aquest càrrec, a més del d'Ayuso. Alguns membres de les files populars aposten per una tercera via per calmar els ànims. En aquest aspecte, José Luis Martínez Almeida defensa que "des de fa unes setmanes el volum del debat públic sobre aquesta qüestió ha baixat considerablement" i destaca que "tant les declaracions d'Ayuso com les que s'han fet també des de Gènova van totes en la mateixa direcció, que és el de la unitat". Finalment, Almeida considera que el més important és "portar a Pablo Casado a La Moncloa com més aviat millor".

L'alcalde de Madrid també té paraules per a Pedro Sánchez, president del govern espanyol. Almeida subratlla que "hem tingut un govern que ha estat més atent a la seva supervivència que a la gestió de la lluita contra el coronavirus. Sánchez ha estat més atent en veure com aquesta pandèmia no li impedia seguir sent el president del govern que en exercir de president del govern".

 

Imatge principal: José Luis Martínez Almeida, alcalde de Madrid, en una compareixença el desembre de 2021. Europa Press.