L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ha aconseguit un acord per tirar endavant els pressupostos de la capital espanyola, sense Vox i amb els partidaris de Manuela Carmena, que són 4 regidors de Más Madrid ara ubicats al grup mixt. L'acord té també el suport de Ciutadans.

Arran de l'acord, s'eliminen els "regals fiscals" a través de l'Impost de Béns Immobles (IBI) i beneficiarà els d'un valor cadastral inferior als 300.000 euros. A més s'incorporen diverses propostes socioculturals i s'amplia l'aposta per una mobilitat sostenible amb el reforç dels carrils bici. També han acordat designar l'escriptora Almudena Grandes com a filla predilecta de Madrid. L'Ajuntament fins ara havia desestimat aquesta petició.

Els negociadors

 

La regidora Marta Higueras, exmembre de Más Madrid i procedent de l'equip de l'exalcaldessa Manuela Carmena, ha tancat la negociació en converses amb els equips de Begoña Villacís (Cs) i del mateix alcalde.

L'acord està provocant molt malestar a Vox, Podemos i Más Madrid, que l'ataquen frontalment. Els regidors de Manuela Carmena han retirat aquest dilluns l'esmena a la totalitat que havien presentat als pressupostos, cosa que dóna via lliure a Almeida per a l'aprovació definitiva al ple. Per la seva banda, la resta de grups municipals, Más Madrid, PSOE i Vox, han presentat esmenes per intentar tombar els comptes, però no han sortit aprovades.

Rita Maestre: "Carca"

 

La portaveu de Más Madrid a l'Ajuntament de la capital, Rita Maestre, que va ser portaveu del Govern de Carmena, ha carregat durament contra els seus antics companys: "Cap força progressista pot donar suport a un pressupost carca dissenyat per pactar amb Vox", ha llançat. Al PSOE tampoc li ha agradat l'estratègia d'Almeida. La seva portaveu, Mar Espinar, ha assegurat que al principi estaven oberts al diàleg però que en vista de les circumstàncies van presentar esmena a la totalitat, i ha criticat l'alcalde.

Els escindits de Manuela Carmena ja van donar suport a la modificació de l'ordenança de mobilitat sostenible del PP i Cs el passat mes d'agost, i en les últimes 2 setmanes han estat negociant els pressupostos, que també inclouen les ordenances fiscals per al 2022.

La política de pactes a l'Ajuntament de Madrid contrasta amb la que practica la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, partidària dels acords amb Cs i Vox. El darrer enfrontament intern que ha tingut Ayuso ha estat, però, pels dinars de Nadal del Partit Popular. Divendres de fa dues setmanes, Gènova va enviar una circular a les organitzacions territorials de la formació en què els recomanava no celebrar aquests sopars a causa de la situació epidemiològica de la covid i pel fet que la sisena onada segueix en ple procés de creixement.

Dilluns, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, reaccionava a la notícia assegurant que "no hi ha motius sanitaris per cancel·lar-los" i criticava que "s'estigui assenyalant a l'hostaleria i la restauració". Però 24 hores després, la mateixa Ayuso confirmava que no es faria el sopar de Nadal del grup parlamentari dels populars a l'Assemblea de Madrid.