El Partit Popular ha guanyat les eleccions amb aquest lema i ara que pràcticament tenen majoria absoluta a la Comunitat de Madrid, restringeixen la seva definició. Ens referim al concepte de 'llibertat'. L'alcalde popular, José Luis Martínez-Almeida, avui i després de la nit de disbauxa que s'ha viscut a la capital madrilenya, ho ha aclarit: "La llibertat consisteix en viure en una societat i no infringir les normes. La llibertat no és fer botellot, sinó viure en societat. Fer un botellot a Madrid no és llibertat, hi ha un marc i s'ha de respectar".

Unes declaracions que contrasten amb la permissivitat que s'ha vist en els carrers durant la campanya electoral, especialment amb l'arribada del turisme francès que, passat el toc de queda, encara celebrava la festa personal pels carrers, cridaven i molestaven el veïnat dels carrers amb una gran afluència de la restauració. De moment, la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso no s'ha pronunciat ni ha ratificat les paraules d'Almeida.

Milers de persones es van llançar ahir a la nit als carrers, principalment Madrid i Barcelona, al crit de "llibertat" per celebrar la fi de l'estat d'alarma bevent i ballant en les primeres aglomeracions nocturnes com si d'un Cap d'Any es tractés i obviant la pandèmia, perquè "hi havia ganes de sortir". Això sí, en la majoria de ciutats no es va haver de lamentar incidents greus ni intervencions de la policia més enllà de les habituals en una situació com aquesta.

 A la Puerta del Sol de Madrid, molts volien captar el moment amb el telèfon mòbil, com si fos un moment històric. La majoria de joves consumien alcohol als carrers davant la impotència de la Policia Municipal que ha acabat desallotjant aquesta plaça. A les 23h, els ciutadans havien de tancar-se a casa perquè encara regia el toc de queda i podien ser multats per no respectar-lo, però una hora després tenien de nou llibertat de moviment sense restriccions, excepte aquells que resideixen en zones concretes amb una alta incidència del virus.

Al barri de Malasaña, un dels més alternatius i populars per sortir de copes, s'han produït concentracions i aglomeracions de joves, que a el crit de "puto toc de queda" o "Ayuso" s'han reunit a la Plaça 2 de Maig. En un dels seus carrers, el de Velarde, centenars de joves han començat a córrer davant la presència de dos cotxes patrulla de la Policia Municipal, que els han perseguit mentre escapaven. S'ha produït algun llançament d'ampolla i els agents de seguretat han acabat acordonant la zona. La incidència acumulada a la Comunitat porta més de deu jornades a la baixa, situant-se en 317 casos per cada 100.000 habitants a catorze dies, en una setmana ha disminuït en 67 punts.

Fotografia de portada: imatge d'arxiu de l'alcalde Almeida.