"Demano empara als tribunals internacionals perquè mai trobarem justícia als tribunals espanyols". Aquest ha estat el missatge que ha compartit a través de les seves xarxes socials l'expresident de la Generalitat Quim Torra, que aquest dijous havia d'assistir a Ciutat de la Justícia, on arrenca el seu segon judici per presumpta desobediència per no retirar la pancarta que demanava la llibertat dels presos de l'1-O ubicada a la façana de la Generalitat quan ell n'era president. Torra doncs ha plantat el jutge, que finalment el jutjarà en absència: "Avui no legitimaré aquesta farsa amb la meva presència al judici", una decisió que ha estat àmpliament aplaudida per l'independentisme.

De fet avui, abans de saber-se que Torra plantaria el jutge, tant Junts com ERC havien planificat dues delegacions per acompanyar el president a Ciutat de la Justícia. Des de Junts la delegació havia d'estar encapçalada per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, acompanyada per Albert Batet, Mònica Sales, Aurora Madaula i Francesc de Dalmases, entre d'altres. Per part d'Esquerra Republicana, estava prevista l'assistència de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, acompanyada per Marta Vilalta, Juli Fernàndez i José Rodríguez.

Finalment ambdós partits i arran de la decisió de Torra han desconvocat, però les xarxes socials s'han omplert de mostres de suport a Torra. Des de Junts, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont li ha traslladat el seu suport davant la "nova reculada de l'estat de dret", i a les mostres de suport s'hi han sumat els exconsellers Jordi Turull i Lluís Puig, entre d'altres.

tuit puigdemont

tuit turull

tuit lluis puig

tuit artadi

Per part d'Esquerra Republicana, Forcadell s'ha sumat a l'escalf al president i també ho ha fet el vicesecretari de comunicació d'ERC, Oriol Lladó, que ha reivindicat que seguiran presents contra la repressió.

tuit forcadell

tuit llado

Des del Consell per la República han destacat la fermesa de Torra, des d'Òmnium han criticat que els poders de l'Estat no cessin els atacs contra la llibertat d'expressió i des de l'Assemblea Nacional Catalana han destacat la causa general contra l'independentisme.

tuit CxRepublica

tuit anc

tuit omnium

tuit xavier antich

El càrrec de president

El gener passat, Torra va complir la primera condemna per desobediència en no haver retirat una pancarta a favor dels presos polítics i els exiliats del balcó de la Generalitat el primer cop que va ser requerit, el març de 2019, que li va costar el càrrec de president de la Generalitat, després que el Suprem validés el càstig de 18 mesos d’inhabilitació, imposat pel TSJC. Aquest cop, Torra, en no ser aforat és jutjat en un jutjat penal de Barcelona, el penal 6. En aquest segon judici, la fiscalia torna a demanar 20 mesos d’inhabilitació per a qualsevol càrrec públic i 30.000 euros de multa per a l’expresident per no haver despenjat la pancarta. L’acusa d’un delicte de desobediència, perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va donar 48 hores per despenjar el cartell i l’expresident no ho va fer al·legant que l’ordre vulnerava la llibertat d’expressió.