L'exministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha mort aquest dilluns a l'edat de 63 anys, a conseqüència d'un llarg càncer que patia des de feia 16 mesos. La vetlla del polític serà a partir de les 16.00 hores al tanatori San Isidro, on dimarts a les 12 hores del matí s'oficiarà un últim acte per a familiars i amics, abans de la seva incineració. Tot i això, les reaccions i les mostres de condol a la seva mort no s'han fet esperar. Només conèixer-se la defunció de Guirao, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, destacava a les xarxes la figura "noble" i "brillant" de l'expert en gestió cultural.

TUIT pedro sanchez mort jose guirao
Piulada del president espanyol Pedro Sánchez sobre la mort de Guirao / Foto: @sanchezcastejon

La vicepresidenta primera i ministra d'Economia i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha fet un breu missatge subratllant el "referent" Guirao en la gestió cultural del país. La ministra de Justícia, Pilar Llop, o l'actual ministre de Cutura i Esport, Miquel Iceta, han reaccionat a la mort del seu company de partit. El que va ser el relleu de José Guirao en la seva cartera ministerial, José Manuel Rodríguez Uribes, ha lamentat la seva pèrdua.

TUIT nadia calviño mort jose guirao
Nadia Calviño mostra el seu condol per la mort de Guirao / Foto: @NadiaCalvino

 

TUIT pilar llop mort jose guirao
TUIT pilar llop mort jose guirao

 

TUIT miquel iceta mort jose guirao
El ministre d'Esport i Cultura ressalta la part personal de Guirao / Foto: @miqueliceta

 

TUIT uribes mort jose guirao
El successor de Guirao lamenta la seva mort / Foto: @jmrdezuribes

Els socis de govern en l'executiu espanyol també han mostrat les seves condolences per la pèrdua de l'exdirector del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía. La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha piulat sobre la pèrdua del "gestor brillant" i "enamorat a l'art". També hi ha hagut mostres de record de l'oposició, com és el cas del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que l'ha volgut memorar un últim cop.

TUIT yolanda diaz mort jose guirao
Els socis de govern dediquen unes paraules a Guirao / Foto: @Yolanda_Diaz_

 

TUIT nunez feijoo mort jose guirao
TUIT nunez feijoo mort jose guirao

Precisament Feijóo ha ressaltat el paper de les diverses institucions en les quals va treball l'exministre. Unes entitats que han anunciat la "tristesa" a l'hora de conèixer la seva mort, però han recordat la seva "gran aportació" a la cultura  i han qualificat Guirao d'"incansable" i "estimat per tots". 

TUIT casa encendida mort jose guirao
La Casa Encendida recorda els moments compartits amb Guirao / Foto: @LaCasaEncendida

L'exministre de Cultura José Guirao ha mort la matinada d'aquest dilluns a Madrid després d'haver patit una malaltia els últims 16 mesos. Guirao tenia 63 anys i era nascut a Almeria. Va formar part de l'executiu de Pedro Sánchez entre 2018 i 2020, quan va ser substituït per José Manuel Rodríguez Uribes arran d'una remodelació de l'executiu. Guirao era gestor cultural i va ser director del Museu Reina Sofia entre 1994 i 2000. Es va incorporar a la Fundació Montemadrid el 2001 i va dirigir i inaugurar el centre sociocultural La Casa Encendida. El 2013 va passar a dirigir la fundació fins que es va incorporar al Ministeri de Cultura.