La sequera que pateix Catalunya ha obligat el Govern a engegar un pla d'acció que va des d'aplicar mesures de restricció en l'ús d'aigua fins a campanyes de comunicació per conscienciar sobre la situació que pateix el territori. Una de les accions més visibles ha estat una campanya a les xarxes socials que ha causat molta polèmica. Des del compte oficial del Govern s'ha publicat un vídeo amb infografies, on s'explica que Catalunya ja no dependrà de la pluja l’any 2030, i que a la Regió Metropolitana de Barcelona actualment ja es produeix la meitat de l’aigua que es consumeix. També s'explica que moltes de les inversions planificades permetran de ser autosuficients i no dependre de la pluja. Aquests missatges, compartits des del perfil oficial del Govern, han causat indignació entre ecologistes i experts, que consideren que és un missatge esbiaixat i poc encertat.

Les crítiques se centren en dues direccions. En primer lloc, sobre el missatge que l'any 2030 l'Àrea Metropolitana de Barcelona "no necessitarà" l'aigua de la pluja, però molts usuaris es qüestionen com es regaran els boscos o els cultius, i com sobreviurà la biodiversitat d'arreu del territori, sense la pluja. Una de les crítiques en aquest sentit ha vingut des de l’entitat Greenpeace, que qualifica de "barbaritat" el missatge que es transmet de la publicació del Govern: “Només mostra una ignorància desoladora o un menyspreu letal contra els agricultors i els ecosistemes”. Per altra banda, també exigeixen que es retirin els missatges com aquest i que es dugui a terme una rectificació. Una altra crítica, en aquest mateix sentit, l'ha fet Antoni Turiel, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, que diu que no es pot creure que "es diguin burrades com aquestes". "Algú sap com funcionen els ecosistemes? Els boscos? L’agricultura? Com es pot arribar a dir una bajanada semblant. No dono crèdit", ha publicat a X en resposta a la publicació del Govern.

Per altra banda, bona part de les crítiques han estat relacionades amb el fet que des del missatge del Govern només es fa referència a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. "I la resta de Catalunya, què?", es pregunta un usuari. En aquest sentit, la ramadera Imma Puigcorbé, membre de la Plataforma Pagesa, evidencia que la campanya tan sols s’ha fet en clau barcelonina. "1. Catalunya només és Barcelona. 2. L’agricultura i la ramaderia ens importen poc. Pagesos, ja us ho fareu”, ha escrit a X. Un altre usuari es preguntava què passarà amb el 37% de la població catalana que viu fora de la zona de l'AMB. "Si no plou, què farem els que no vivim als voltants de Barcelona?", es pregunta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!