Parar els peus. El líder del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha plantat cara al Govern de la Generalitat durant el ple monogràfic de la sequera que s'ha celebrat aquest dimarts al Parlament. Tot plegat, després que tant el president Pere Aragonès com el conseller David Mascort hagin tret pit de l'acció de l'executiu actual enfront "l'austeritat" dels governs anteriors. "Catalunya està pagant les conseqüències d'anys de sequera d'inversions", ha recriminat anteriorment Aragonès, tirant pilotes fora. Davant d'aquest discurs, Illa ha volgut parar els peus al president i el conseller per exigir-los "un punt més d'humilitat". "Si tan bé ho hem fet, per què som on som?", ha interrogat.

En aquesta línia, el cap de files socialista ha recriminat que, lluny de buscar solucions internes, dependrà de l'exterior. "L'aigua vindrà de Sagunt", ha assenyalat, en referència a l'anunci que es portarà aigua des de la planta dessalinitzadora valenciana. Això sí, per tirar-se flors ha celebrat que aquest moviment ha estat possible gràcies a "l'esforç" del govern espanyol. També ha volgut collar l'administració catalana exigint que l'Agència Catalana de l'Aigua "es posi les piles d'una vegada per totes, i el Govern també". "Arribats a aquest punt, no hi ha més remei que fer-ho", ha declarat.

La crítica d'Illa també ha anat en altres direccions. Així, ha assenyalat que els últims governs catalans "no han fet els deures en els darrers deu anys". "Aquest ha estat el resultat del procés: fer Catalunya més dependent de l'aigua", ha lamentat. També ha recriminat la falta de "celeritat" de l'executiu d'Aragonès per reaccionar davant una sequera que s'ha allargat ja tres anys. A més, ha fet una crida a reconduir l'estratègia de les sancions als municipis per malgastar aigua. "Naturalment, si algú se salta de forma flagrant les restriccions ha de ser sancionat, però no pot ser per norma general", ha dit, afegint que sembla tenir l'objectiu d'"externalitzar responsabilitats".

El bon camí: escoltar

Tanmateix, hi ha hagut una mostra de complicitat d'Illa envers Aragonès. El líder del PSC ha assegurat que el seu grup té la voluntat d'ajudar, i ha demanat que el Govern "es deixi ajudar". "Ha parlat d'escoltar, va per bon camí si fa això" ha dirigit directament al president de la Generalitat. Sobre la taula, Illa ha proposat novament posar en marxa una nova cimera de partits (la darrera, amb final frustrat, va tenir lloc ara fa gairebé un any), oferint a Aragonès decidir si s'ha de fer en format multilateral o bilateral. "No vull posar-lo en una situació compromesa, però hauríem d'articular mecanismes més fluïts per negociar", ha remarcat.