El partit de Clara Ponsatí i Jordi Graupera, Alhora, ha aconseguit les signatures necessàries per presentar-se a les eleccions a Catalunya del 12 de maig a les quatre circumscripcions necessàries per als partits extraparlamentaris. Així doncs, la papereta del nou partit estarà disponible a tots els col·legis electorals de Catalunya. En un comunicat, Ponsatí ha celebrat el resultat, "quan es van convocar les eleccions, feia una setmana que havíem anunciat que existíem, i ara ja som una realitat: ens presentem". I ha afegit que "ha estat un esforç heroic per part dels voluntaris a les quatre demarcacions". "Això és una onada que ens ha permès parlar amb milers de persones i entendre les raons per la decepció cap als partits tradicionals," ha afegit Graupera.

Per poder presentar-se a les eleccions, necessitaven l'aval del 0,1% dels electors a cada circumscripció. Tenint en compte el cens de les darreres eleccions —les generals del 23 de juliol— havien d'aconseguir 5.703 signatures, que per demarcacions quedaven dividides en: 4.243 a Barcelona, 596 a Tarragona, 546 a Girona i 317 a Lleida. Segons ha informat el partit, han superat en més d'un 20% les signatures requerides per la junta electoral, dos dies abans que acabés el termini de recollida. 

 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació


El camí cap a les eleccions

Clara Ponsatí ha celebrat la fita i ha reconegut l'alegria d'engegar un projecte polític en poc més de dues setmanes. En declaracions aquest dimarts a Catalunya Ràdio, Ponsatí ha explicat que durant aquests dies han rebut el feedback de la gent del carrer, des dels que estan decebuts amb el que s'ha fet fins ara, com a aquells que respecten la seva proposta, malgrat que no els votaran. "La rebuda ha estat molt bona, avui és un dia per celebrar i agrair als voluntaris que han fet una gran feina". "Ha estat un esforç heroic per part dels voluntaris a les quatre demarcacions", ha assegurat Ponsatí, que ha remarcat "la dificultat que implica una fita com aquesta en tan poc temps i sense suport institucional, ni estructura, ni finançament de partit". 

Preguntada sobre si competiran amb ERC i Junts, Ponsatí ha afirmat que sí, "som una opció independentista que creiem que el país es mereix un lideratge polític millor del que ha tingut els últims 6 anys", que segons denuncia ha encallat la independència i no han obeït el mandat de l'1-O. En aquest sentit, ha defensat que calen cares noves al Parlament. Sobre la possibilitat de ser la cap de llista a les eleccions, l'eurodiputada ha afirmat que està a disposició del partit, però que encara s'ha de fer el retorn de les signatures i "encara queda feina". Amb tot, ha assenyalat que aquesta setmana s'anunciaran els candidats d'Alhora. Per concloure, ha criticat Junts per Catalunya, de qui ha assegurat que "no sap com fer la independència" i ha advertit que cal un lideratge polític que ho vulgui fer "i en els últims anys al Parlament, no hi ha hagut ningú que ho vulgui fer". 

El projecte d'Alhora

L'eurodiputada Clara Ponsatí i el filòsof Jordi Graupera van presentar fa dues setmanes el seu projecte per presentar-se als comicis catalans denunciant que "els tres partits independentistes han renunciat a fer la independència". El 23 d'abril, en una conferència al Teatre Borràs, Ponsatí i Graupera tenen previst presentar les línies mestres de la seva llista Alhora que vol "substituir" els partits que "han renunciat a fer la independència". La candidatura fa una crida a tots els abstencionistes i a tothom que estigui cansat de votar "amb una pinça al nas". "Una altra política existeix i es diu Alhora", defensen.

En la presentació del projecte ja van descartar aliances amb altres projectes com la llista cívica de l'ANC: "No escoltarem cants de sirena". Per la seva banda, Graupera també va criticar que Junts "no té res més a oferir" que l'hipotètic retorn de Carles Puigdemont, "una esperança que ja ha decebut tantes vegades".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!