La presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha defensat aquest dilluns poder triar entre monarquia i república, amb un matís important: “Ara no és el moment”. Ho ha dit en un esmorzar informatiu en què, preguntada per diverses qüestions, li han preguntat sobre si cal obrir un debat a Espanya al voltant de la monarquia. En la seva resposta, ha defensat que cal una reforma de la Constitució, per abordar-hi aspectes com la sanitat, l’habitatge o la Unió Europea, i “aquesta és una de les coses que s’haurà de parlar, òbviament”, ha dit en referència al futur dels Borbons. “Imagini’s la de gent que voldrà participar en aquest debat”, ha dit també, en referència als anys que ja han passat des que la ciutadania espanyola va votar a favor de l’actual redactat de la Constitució.

Però ara no és el moment, no”, ha volgut deixar ben clar després d’un seguit d’arguments favorables a preguntar als espanyols què volen fer amb el cap de l’estat. “Soc coherent amb la vida, i jo sempre he defensat una modificació de la Constitució”, ha dit; a banda d’assenyalar que era legítim que moltes persones tinguessin ganes de decidir sobre aquesta qüestió quan Joan Carles I va abdicar i va cedir el tron al seu fill, Felip VI. “Soc de les que penso que tots els debats s’han de poder obrir a Espanya, i que podem parlar i opinar de tot, i després seguir les normes”, ha assenyalat.

També ha estat preguntada aquest dilluns per la notícia del cap de setmana, i que ben segur ho serà també de la setmana, en tant que hi ha eleccions a Galícia el pròxim diumenge: la confessió de Feijóo en una conversa informal amb periodistes que estaria disposat, si es complissin les condicions, a indultar Carles Puigdemont. Armengol ha assenyalat que el líder del PP té “por” que el líder de Junts per Catalunya reveli el contingut de les seves converses amb els populars. Quan un polític "no pot mantenir la coherència o mirar a la gent per dir-li sempre la veritat, té un problema", ha afegit.

 

S’ha mostrat també “estupefacta” per la notícia que va arribar aquest dissabte a la nit la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, que ha titllat de “greu” la confessió de Feijóo. La també ministra d’Educació ha assegurat que el líder del PP té “por” que Junts per Catalunya “expliqui la veritat” de les converses que haurien tingut els populars amb Carles Puigdemont quan el líder dels populars era candidat a la investidura com a president del govern espanyol. Així, des del govern espanyol demanen que Feijóo expliqui “què va parlar amb Junts” aquest passat estiu.

Tot això surt d'una carta de Puigdemontpublicada a ElNacional.cat “dient que tot se sabrà”, ha recordat aquest dilluns la portaveu del govern presidit per Pedro Sánchez. De fet, ha criticat que, després d’actes dels populars embolicant Junts per Catalunya amb el delicte de terrorisme, i també que el PP arrossegués el Parlament Europeu a demanar la investigació de la ‘trama russa’ del PP, ara Feijóo “també digui que la causa a l’independentisme no és terrorisme”.

L’únic que puc dir és que el PP no té credibilitat”, ha dit també Alegría, referint-se a la “indignació” que deuen sentir els espanyols que han participat els darrers mesos en manifestacions del PP contra els pactes de Sánchez amb l’independentisme. “Feijóo ha mentit els seus votants”, ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!