El camí per a succeir Alberto Núñez Feijóo a la Xunta de Galícia cada cop es fa més plàcid per a Alfonso Rueda. El vicepresident primer del govern regional, i mà dreta del nou president nacional del Partit Popular, ja fa setmanes que sona com el favorit a substituir l'antic president gallec, però s'ha trobat diversos entrebancs en el camí. Feijóo, però, ha picat el puny sobre la taula i s'ha sortit amb la seva: ha acabat convencent els barons provincials del partit que Rueda ha de ser el candidat de consens dels conservadors. El líder provincial del partit a Ourense, Manuel Baltar, és qui més havia complicat la situació, però després de reunir-se amb el flamant president popular ha acabat cedint en favor dels interessos de Feijóo i no posarà treves perquè Rueda sigui el nou president de la Xunta.

Amb tot plegat, aquest pròxim mes de maig se celebrarà un congrés extraordinari del PP de Galícia que permetrà designar el nou president regional, ara que Alberto Núñez Feijóo ha deixat Galícia per Espanya. No hi haurà complicacions, i Alfonso Rueda serà el candidat de consens dels conservadors gallecs per apoderar-se del control del Partit Popular a la regió i de l'executiu regional. Tot plegat, després que hagi rebut el suport exprés de Baltar, que ha afirmat que la llista consensuada està "encarrilada" i que hi ha "bona sintonia" pel que fa a la proposta de Feijóo. El pronunciament públic del líder del PP a Ourense podria contribuir a tancar aquest pacte. I és que Feijóo dimitirà com a president de la Xunta ben aviat, per tal que "tothom estigui al seu lloc" aquest maig.

Baltar: "Bicefàlies millor no"

El reclam de Manuel Baltar és clar: cal un congrés com abans millor per resoldre la situació regional. En una entrevista a Europa Press avui mateix, ha descartat succeir a Feijóo, i ha situat a Rueda com el millor posicionat perquè "pertany professionalment al món de l'administració i ha estat amb Feijóo braç a braç des del principi". I ha insistit que el PP a Galícia estigui liderat també pel president autonòmic. "La meva aposta és clara: un congrés com abans millor i que no hi hagi bicefàlia. Les bicefàlies millor que no. Si es poden evitar, millor", ha sentenciat.

El nou govern regional amb Vox

Tot plegat, arriba després que el PP acabi d'inaugurar el seu nou govern de coalició amb Vox a Castella i Lleó, el primer cop que la ultradreta entra a un executiu a Espanya. En aquella ocasió, Feijóo va optar per no assistir a la investidura de Fernández Mañueco per evitar fer-se la foto amb Santiago Abascal, que queda endarrerida, per ara. L'aposta, però, ha suscitat els retrets per part del Govern espanyol. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, Isabel Rodríguez ha posat justament l'exemple de França: "Estem veient com totes les forces es posicionen contra la ultradreta". En canvi, a l'Estat espanyol, "la primera decisió de Feijóo és la contrària a la dreta europea, no posar un cordó democràtic a la ultradreta i obrir-los les portes de bat en bat". En aquest sentit, la dirigent socialista ho ha qualificat de "mala notícia per a la democràcia i per al nostre país". I ha avisat que el govern espanyol estarà "atent i vigilant en tots els àmbits per combatre aquests posicionaments que ataquen drets i llibertats".