Les comparacions són evidents. Aquest diumenge, la dreta gaullista s'adheria al cordó republicà contra l'extrema dreta a França. Aquest dilluns, el Partit Popular permetia l'entrada d'aquesta ultradreta per primera vegada en un govern des de la dictadura franquista. Aquesta és la base de l'argumentari del govern espanyol per a criticar la investidura d'Alfonso Fernández Mañueco com a president de Castella i Lleó amb els vots de Vox. I la ministra portaveu Isabel Rodríguez ha assenyalat directament cap al nou líder del principal partit de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, a qui ha acusat d'"obrir-los les portes de bat a bat".

 

Ahir es va segellar el govern de coalició de Castella i Lleó amb la investidura de Mañueco, una cerimònia a la qual el mateix Feijóo va evitar anar-hi. Sí que hi era Santiago Abascal, que va aprofitar per a avisar que aquest era només el primer pas i que volen reproduir aquest model per tot Espanya i, si els vots arriben, al govern central.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, Rodríguez ha posat justament l'exemple de França: "Estem veient com totes les forces es posicionen contra la ultradreta". En canvi, a l'Estat espanyol, "la primera decisió de Feijóo és la contrària a la dreta europea, no posar un cordó democràtic a la ultradreta i obrir-los les portes de bat en bat". En aquest sentit, la dirigent socialista ho ha qualificat com a "mala notícia per a la democràcia i per al nostre país". I ha avisat que el govern espanyol estarà "atent i vigilant en tots els àmbits per combatre aquests posicionaments que ataquen drets i lliberats".

Entre altres qüestions, el nou vicepresident de la Junta, Juan García-Gallardo, de Vox, va prometre ahir treballar per derogar el títol vuitè de la Constitució espanyola, que estableix l'estat de les autonomies. Isabel Rodríguez els ha acusat d'"atemptar contra el sistema democràtic i constitucional" i ha recordat que és l'Estat de les autonomies el que ha representat "avenços en drets i en protecció social".

També s'hi ha referit la ministra de Justícia, Pilar Llop, que ha denunciat com Vox "nega la violència de gènere" i la camufla darrere la "violència intrafamiliar". Ha posat les xifres damunt la taula: més de 1.000 dones assassinades des del 2003 i més de 40 nens assassinats des del 2013 per la violència vicària. "Parlar de violència intrafamiliar suposa posar en perill les dones i els nens", ha advertit Llop. I ha reblat: "El Partit Popular no pot fer altra cosa que posar cordó democràtic. Si no, trairà els drets de les dones i els nens".

Renovació del CGPJ

La titular de Justícia també els ha instat a procedir a la renovació del Consell General del Poder Judicial. "És greu que el PP no vulgui complir la Constitució, si diu que no és urgent abordar una qüestió d'Estat com és la renovació del CGPJ", ha criticat Pilar Llop. Ha recordat que és una qüestió que "afecta els drets dels ciutadans", perquè és l'òrgan que nomena els magistrats del Tribunal Suprem, "qui fa la jurisprudència que apliquen els jutjats d'instància". I també afecta al "prestigi" de les institucions, ha conclòs.