"Quim Torra és nazi". Amb aquesta duresa s'ha expressat l'exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra en una entrevista al programa Hoy por hoy de la Ser. Guerra ha lamentat que hi hagi un president de la Generalitat "supremacista" i que la societat s'ho prengui amb "naturalitat".

L'exvicepresident també ha parlat de la moció de censura proposada pel secretari general socialista, Pedro Sánchez, contra Mariano Rajoy; segons Guerra, "s'han de calcular bé les conseqüències de tirar endavant una moció amb el suport dels partits independentistes, ja que hi ha gent que quan vegi el PSOE accedint al govern gràcies al vot independentista o populista no li agradarà segur".

De fet, els principals barons del PSOE han donat llum verda a la moció de censura presentada per Sánchez contra el president espanyol sota la condició que no pacti ni ofereixi concessions als partits independentistes catalans. Així s'han pronunciat dos dels seus màxims crítics, com són la presidenta andalusa, Susana Díaz, i el dirigent castellanomanxec, Emiliano García-Page, durant el comitè federal celebrat dilluns a Ferraz a les 17 h, on ha assistit gairebé tot el partit en ple, uns 260 membres, i n'han pres la paraula 22.

La resposta del president de la Generalitat a les greus acusacions de Guerra no ha tardat a arribar. En una piulada, Quim Torra li ha dit a l'exdirigent socialista que enviarà a la seu del seu partit un llibre que va editar sobre "un català, anarquista i mestre, que va patir l'horror de Mauthausen (camp de concentració)". Torra demana a Alfonso Guerra que "retiri immediatament aquest insult intolerable i menyspreable i que mai no torni a fer-lo servir contra mi o contra cap demòcrata".

El llibre al qual fa referència el president de la Generalitat és Contes Negres vora el Danubi de Roc Llop. Es tracta d'un recull de contes de l'experiència personal de l'autor als camps d'extermini nazi, també s'inclouen alguns articles que va escriure Llop per a la revista Hispania, que ell dirigia a París, escrits en llengua castellana.