L'exministre principal d'Escòcia Alex Salmond ha assegurat aquest divendres que "mai hagués imaginat aquest tipus de comportament de la policia espanyola avalat pel govern espanyol". En una entrevista a la cadena Ser, Salmond defensa el referèndum i assegura que "la gent té dret a votar sense ser intimidats, sense bales de goma, sense perseguir urnes". 

Salmond assegura que "tot el món va ser testimoni" de la violència policial de l'1 d'octubre i considera "una vergonya" els que no s'han posicionat després d'aquests fets, en referència a les institucions europees i els estats membres que no van condemnar-ho. En aquest sentit, assegura estar "decebut". “Els interessos particulars i polítics de cada estat membre han estat posats per davant del que ha de ser l'essència de la democràcia”, lamenta. 

Pel que fa a la possibilitat d'ingerències russes en el procés català, assegura que “els mateixos que creuen que n'hi ha hagut son els que creuen que la terra és plana". "Gent que està enfadada perquè ha perdut”, ha afegit.

Tot i recordar que "Catalunya no és Escòcia" i assegurar que "no em correspon dir com ha de ser el futur dels catalans", assegura que "s’ha de permetre a la gent decidir i votar d’una manera lliure i justa. En unes eleccions o un referèndum". En aquest sentit, demana que es respecti el resultat de les eleccions del proper 21 de desembre i considera “estrany” que “si algú que convoca unes eleccions no estigui preparat per acceptar el resultat”.