El portaveu de Esquerra Republicana (ERC) al Congrés, Gabriel Rufián, ha confirmat aquest dissabte la seva disposició a continuar parlant i dialogant amb el govern espanyol en el futur després de l'"enganxada" que diu que ha suposat la negociació de la reforma laboral. Això sí, avisa que a Esquerra "se la respecta i, sobretot, no se l'amenaça". En declaracions al programa Parlamento de RNE, Rufián ha admès que sempre "hi ha enganxades" quan es surt d'una negociació que "no surt bé", com ha estat la de la reforma laboral, que el govern espanyol ha aconseguit convalidar amb forces diferents a les del bloc de la investidura, però ha recalcat que la posició del seu partit "no és la inexplicable", sinó la del govern espanyol i, particularment, la d'Unides Podem.

En aquest punt, el líder independentista ha recalcat que no té "cap tipus de problema" amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, malgrat l'intercanvi d'acusacions que es van llançar al Congrés durant el debat per a la convalidació de la reforma laboral. De fet, pensa que Díaz representa un espai polític "a qui li ha d'anar bé". Ara bé, ha volgut deixar clar que en la negociació d'aquesta reforma laboral no hi ha hagut "cap tipus de càlcul ni connotació personal" malgrat que a ERC són conscients de com serà el relat dels fets tenint en compte que Díaz és una figura "amb protecció mediàtica".

Silencis "paradigmàtics"

Amb tot, creu que a mig i llarg termini la foto amb els partits "del costat de la dreta" serà "lletja" i difícil d'explicar, però no per a ERC, que no podia estar en aquest "retoc" de la reforma laboral si no se n'anava més enllà. Una posició que diu que el PSOE va entendre "de seguida", però no el Ministeri de Treball, on assegura que va costar "una mica més". Preguntat sobre si creu que a Unides Podem li agrada la reforma, Rufián ha respost que "hi ha silencis en aquest món que són paradigmàtics", i encara que entén que la política suposa "cavalcar les incoherències", recalca que aquestes han de ser "assumibles".

El responsable d'ERC a Madrid ha confessat que al seu partit l'ha pressionat "tothom" i fins i tot "amenaçat", però ha evitat entrar en detalls. Només s'ha limitat a comentar que "han passat coses que es podien haver evitat". Malgrat tot, ha demanat "desdramatitzar" quan se li ha preguntat si s'ha trencat alguna cosa en la relació amb el govern espanyol a propòsit de quin ha estat el resultat d'aquesta última negociació. "Cal parlar i dialogar, per nosaltres no serà, però a ERC se la respecta, i sobretot, no se l'amenaça", ha manifestat.

La reforma laboral, pels pèls

El líder del PP, Pablo Casado, va advertir aquest divendres que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, "podria estar prevaricant" i tindria "conseqüències judicials" si la Taula no reconsidera el resultat de la reforma laboral, que va quedar convalidada per 175 vots a favor i 174 en contra pel suposat "error" del diputat del PP Alberto Casero. Els populars, han dit, "aniran fins al final" per revertir el resultat de la votació, perquè "no es pot contravenir la voluntat d'un diputat per aprovar per la porta del darrera un decret com aquest".