La reforma laboral de Yolanda Díaz serà aprovada avui per la mínima. I ho farà sense els socis habituals del govern espanyol. ERC, que feia setmanes que demanava poder-hi introduir canvis, no ha estat escoltada. No només això, sinó que els republicans han estat sotmesos a una campanya de pressió per convalidar la nova norma a canvi de res. En aquest context, Gabriel Rufián ha sortit al contraatac al faristol del Congrés dels Diputats: “Si vens una moto i acaba sent una bicicleta, i dius que com a mínim té rodes, estàs mentint i intentant estafar".

La intervenció ha arribat després de les crítiques de la mateixa Yolanda Díaz, que ha acusat els qui hi han votat en contra de basar-se en “debats superficials” i de prioritzar les “rivalitats partidistes”. La vicepresidenta i ministra de Treball ha lamentat alguns dels qualificatius que diu que ha sentit aquests dies, com “projectes personals”, “fum” o “maquillatge” de la reforma laboral del PP. “Vuit milions de contractes passaran a ser estables. Això són els continguts que avui debatem. Vuit milions de contactes no són fum, senyories, són persones que ara tindran una feina decent”, ha rebatut Díaz.

La resposta de Gabriel Rufián ha arribat des de la mateixa tribuna, que ha començat per denunciar la intenció del govern espanyol d’aprovar la reforma laboral sense tramitació parlamentària. “Quan fas això, no et creus el Congrés. Et creus que el Congrés és un notari que segella acords”, ha denunciat el portaveu republicà, que ha avisat que és un “precedent perillós que no acceptem”. També ha carregat contra la pressió que han rebut: “ERC no funciona sota amenaça. Aquest no ha estat un procés de negociació, sinó de pressió i negació”.

 

Feta aquesta prèvia, s’ha centrat en el contingut, recordant que hi ha aspectes “lesius” que no s’han modificat, com la indemnització per comiat improcedent o els salaris de tramitació.“La pregunta no és per què nosaltres no acceptem aquesta reforma laboral; la pregunta és per què l’accepten ells”, ha etzibat el cap de files d’ERC a Madrid, que ha constatat les aliances: “Si t’agrada la mateixa reforma que agrada a la CEOE, la FAES, el Banc Santander i Ciutadans, qui s’equivoca? Tu o ells?”. Rufián ha subratllat que no demanen tant: “No demanem que compleixi les promeses i programa d’ERC, sinó que compleixi les seves promeses i programa”. I ha acabat amb una pregunta: “Ens han votat per fer el que estem fent. I a vostès?”.

Dit tot això, Rufián també ha volgut calmar els ànims amb la mirada posada en el futur. “Avui no s’acaba el món”, ha recordat. “Demà haurem de continuar parlant”, ha afegit, tot recordant que és “molt conscient” de l’alternativa a aquest govern.

Junts i la CUP, també a l’ofensiva

La resta de formacions independentistes també han intervingut de forma crítica. Míriam Nogueras ha recordat que van prometre derogar la reforma laboral del PP i han acabat fent “un pegat amb els de sempre i des de dalt”. De la mateixa manera, la portaveu de Junts al Congrés ha denunciat que d’aquest “dìaleg social” se n’ha deixat fora “el 99,8% del teixit empresarial català”, que són les petites i mitjanes empreses. “A ells vostès els han girat l’esquena. S’han plegat als mateixos a qui es va plegar el PP el 2012”, ha criticat. I ha reblat: “El diàleg social a Espanya no parla català”.

El cupaire Albert Botran també ha arrencat criticant que han incomplert el compromís de derogar la reforma laboral del 2012. “Només comparant el que exigien i el que ens porten, es veu que qui ha faltat a la seva paraula són el PSOE i Unides Podem”. El diputat anticapitalista ho ha qualificat de “fiasco” que surt gràcies a la dreta i els ha preguntat “amb quina credibilitat es presentaran a les pròximes eleccions”.

A la banda oposada hi havia Ferran Bel, del PDeCAT, que hi votarà a favor. El diputat ha recordat que ell ha votat a favor tant de la reforma del 2012 com de l’actual, i s’ha mostrat d’acord amb els canvis introduïts. Ha volgut “felicitar” Yolanda Díaz, sindicats i empresaris per haver aconseguit aquest “consens”.