El Govern ha llançat aquest matí l'alerta davant de l'episodi de "calor extrema" que es registrarà durant els propers deu dies. La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha exposat les mesures que ha posat en marxa l'executiu per respondre a l'efecte que aquesta situació meteorològica pot provocar tant damunt de les persones com al territori, per risc d'incendis o l'impacte en les reserves d'aigua. Per aquesta raó, l'executiu ha fet una crida per conscienciar de la situació i reclamar prudència i màxima col·laboració ciutadana.

 

Plaja ha explicat que la previsió és que aquesta situació, amb dues puntes de temperatura demà i entre divendres i dissabte, s'allargui també la propera setmana, amb temperatures per damunt dels 40º a la Catalunya interior i entre 30 i 35 al litoral. 

Cops de calor

 Salut ha activat el pla d'actuació POCS, en la fase més alta, la 2, i demana extremar les precaucions. "El perill de patir un cop de calor es considera alt", ha assegurat la portaveu. Per aquesta raó des de l'executiu es recomana evitar l'exposició solar, beure molta aigua, reduir l'activitat física en hores de sol, no deixar mai els infants ni les persones fràgils tancades dins d'un vehicle, visitar els malalts i la gent gran que viu sola i revisar la medicació, si s'escau. Plaja ha assegurat que el SEM ha reforçat tot el seu equip operatiu i el 061, el suport a persones fràgils o amb malalties cròniques.

Així mateix, el Govern reclama màxima col·laboració ciutadana per minimitzar l'elevat risc d'incendi, extremar les precaucions prop de les zones boscoses, atès que no es preveuen precipitacions. De la seva banda, Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que tinguin espais frescos previstos per a les persones més vulnerables.

Reserves d'aigua

Pel que fa les reserves aigua, ha recordat que ja fa nou mesos que està activat el pla per la sequera; que des d'abans de principis d'any s'està prenent mesures preventives i que l'ús de les dessaladores han permès protegir les reserves dels embassaments, que es troben a un 49% d'aigua. Això no obstant, ha admès que "no es pot descartar que a finals d'agost una part important del territori es trobi en alerta per sequera. No ens hem d'alarmar, però ser-ne conscients per garantir l'estalvi aigua i l'ús eficient", ha reblat.

Amb tot, ha admès que a Catalunya la major part de la població fa un consum d'aigua "molt sostenible per persona i dia", entre 120 i 130 litres per persona tot i que darrers mesos un increment 10%, uns 11 litres per persona i dia. "Hem de saber que l'aigua és un bé escàs", ha advertit alhora que ha aconsellat gestos com tancar l'aixeta quan no s'usa l'aigua i optar per la dutxa abans que la banyera. 

"No ens trobem davant d'una onada més de calor sinó una onada extrema que pot comportar conseqüències", ha insistit repetidament Plaja.