A Alemanya han aparegut les primeres alertes per la deriva que ha emprès el govern espanyol, conjuntament amb el PSOE i Cs amb la idea de mantenir l'article 155 a Catalunya. "Cop d'estat silenciós a Espanya", ha titulat aquest dilluns el diari Telepolis, considerat el Politico alemany, per descriure la gravetat de la situació.

Segons Telepolis, encara que el Senat espanyol va decidir a la tardor que l'article 155 de la Constitució cauria automàticament amb la formació de govern, "el PP, el PSOE i Cs ara es fan enrere". "A Espanya, que s'està allunyant cada cop més de ser una democràcia formal, no volen mantenir [el compromís inicial de retirar el 155] perquè no va ser possible impedir la investidura de Quim Torra la setmana passada", afegeix.

Telepolis apunta que aquesta situació dificultarà que el PNB doni suport als pressupostos de Mariano Rajoy, i especula que el president del PP podria rebre alguna mena de suport parlamentari del PSOE per tirar endavant els comptes igualment. Recorda que els socialistes "ja van ajudar Rajoy a arribar al poder en contra de la promesa que havien fet a les eleccions de no votar-lo en absolut".

El diari defineix el president de Cs, Albert Rivera, com un "radical" i recorda que vol endurir encara més el 155 i intervenir TV3, perquè passi a control espanyol, alhora que recorda que TVE ha rebut acusacions de "manipulació" i que els seus treballadors fan protestes per aquest motiu.

Telepolis recull unes declaracions del catedràtic de dret constitucional Joaquín Urías en què qualifica la negativa del govern espanyol de publicar el nomenament dels consellers empresonats o a l'exili de "cop jurídic" i "gran frau", perquè l'executiu no té aquesta competència.

El diari demana la intervenció de la Comissió Europea pel que està passant a Espanya, tal com ha fet a Polònia. És contundent. "Si això s'ha fet contra Polònia, encara és molt més urgent a Espanya, on governs són destituïts, empresonats o forçats a l'exili per denúncies molt dubtoses. Respecte a la manca d'independència del poder judicial denunciada a Polònia, Espanya va unes passes més endavant. A diferència de Polònia, ni tan sols hi ha una oposició que s'oposi al cop d'estat. I respecte a la manipulació dels mitjans de comunicació, Espanya no és menys que Polònia, ja que hi ha protestes de periodistes des de fa setmanes que la denuncien", afirma.