El jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena no deixa que els testimonis del judici al procés parlin en llengua catalana però en canvi tot indica que permetrà l'ús de l'alemany, per a la qual cosa es requerirà la presència d'un intèrpret.

El dirigent històric de l'SPD Felix von Grünberg, que havia de declarar com a testimoni de la defensa per videoconferència dimecres vinent, finalment ha anunciat que ho farà en persona. Preguntat pel El Nacional si pensa testificar en llengua alemanya, el dirigent socialdemòcrata ha respost afirmativament.

"Sí, he demanat un intèrpret", ha indicat.

Von Grünberg va ser observador en el referèndum de l'1-O i és vicepresident de l'Agència d'Ajuda als Refugiats de l'ONU a Alemanya. Va intentar parlar amb el PSOE perquè dialogués amb el govern català, però sense gaire èxit per la negativa dels socialistes a acceptar l'autodeterminació.

A diferència dels testimonis, als acusats Marchena els va permetre parlar en català si era amb traducció consecutiva, i com que això no era operatiu perquè havia de ser frase per frase, els presos polítics ho van desestimar. La defensa demanava traducció simultània, que no va ser acceptada. Implicava que jutges i acusació s'havien de posar auriculars, si no sabien català.