El president del Tribunal Suprem Manuel Marchena ha obert la sessió, la tercera del judici al procés, resolent les qüestions prèvies.

Algunes de les al·legacions sobre drets fonamentals es resoldran en sentència extensament, però ara s'ha donat resposta a les que afecten directament al desenvolupament del judici com ara la llengua que faran servir els acusats i advocats.

El tribunal no accepta la traducció simultània perquè no tots tenen auriculars per tots, segons ha explicat Marchena. Tampoc permet als advocats preguntar en català. I per a negar-ho Marchena s'ha referit a les directrius del Consell d'Europa que "no atorga drets individuals ni col·lectius als que parlen una llengua minoritària".

El que sí que permetrà el tribunal són respostes en català dels acusats si així ells ho creuen necessari per expressar-se millor. De fet, per això hi ha dos traductors a la sala per intervenir quan calgui.

Marchena ha concretat que "els acusats podran respondre en català" i ha explicat que "la sala reconeix les raons de caràcter emocional si opten per respondre en català per evitar la indefensió si responen en castellà".

També ha recordat el president del tribunal que "portem un any i 4 mesos i no s'ha fet la més mínima al·lusió a la possibilitat de respondre amb la llengua catalana".

On seure

El tribunal també ha acceptat que els acusats puguin seure darrere dels seus advocats un cop ja hagin declarat per poder consultar documentació. El que si que no deixarà és moure papers per la sala entre advocats i els processats que es mantinguin al banc dels acusats.

La petició de d'Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva que va aplel·lar a la justícia més moderna d'europa, que actualment manté els acusats al costat dels seus advocats durant el judici.

Està per veure quins acusats canviaran de lloc i si ho faran. Si es col·loquen darrera els seus advocats es perdrà la imatge dels acusats davant el tribunal i, de fet, es perdrà la imatge dels acusats si acaben a la fila del darrera de les defenses.

Noves proves

El tribunal ha admès noves proves. Entre elles imatges de les càrregues policials de l'1-O.

També s'acorda incorporar nous informes econòmics sobre la despesa dels referèndum que va demanar la defensa de Dolors Bassa.

L'advocat de Joaquim Forn va demanar la incorporació de pèrits de Scotland Yard sobre els dispositius policials i el tractament de manifestacions massives. I la Sala Segona no ho ha acceptat perquè es presenta per contrarestar un informe d'intel·ligència de la Fiscalia que també s'ha denegat.

Manuel Marchena ha remarcat que no s'acceptarà cap prova de valoració ni d'intel·ligència, sinó sobre els fets.

Nous testimonis

Si que s'accepta la declaració de l'ex ministre Juan Ignacio Zoido que va demanar dilluns l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero.