L'executiva de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per a Europa (ALDE) proposa expulsar el PDeCAT i ha convocat una reunió extraordinària a Brussel·les el 27 d’octubre per decidir-ho. La junta executiva d’ALDE ha informat aquest dimecres que proposa celebrar aquesta reunió sobre “la desafiliació” del PDeCAT després d’investigar “la condemna per corrupció” contra Convergència Democràtica de Catalunya, a qui considera “predecessor polític del PDeCAT”.

La junta de la formació europea argumenta que aquest partit català “està implicat” en casos de corrupció que són contraris als seus “valors”. “La seva afiliació política ja no és compatible amb els principis del partit”, afirma el comunicat. Fonts d’ALDE neguen que el motiu sigui ideològic. “No interferim en afers nacionals”, asseguren.

ALDE justifica que hagin convocat una reunió extraordinària del partit per aquesta qüestió per la seva “importància” i “el temps limitat disponible en el pròxim Consell” de la formació. Segons fonts del partit europeu, “l’escenari més realista” és que el Consell del partit on seuen tots els membres “prengui una decisió” ja sigui “una expulsió, un avís o que no hi veuen un cas”. “Molt probablement hi haurà una votació”, afirmen.

PDeCAT és CDC?

Des del PDeCAT asseguren que “el que s’està discutint” en aquest cas “és una qüestió legal” sobre si el PDeCat “és el mateix partit que CDC”, i que encara no hi ha cap decisió final. Fonts de la formació presidida per David Bonvehí defensen que “s’està demostrant” que no és així.

Fonts d’ALDE confirmen que “òbviament la qüestió del vincle legal” del PDeCAT amb CDC “podria tenir una influència en la seva afiliació” al partit liberal europeu. Les mateixes fonts expliquen, però, que la petició de la Junta per a l'expulsió “no és una garantia sobre la decisió”. “No és automàtic”, matisen.

Actualment, el PDeCAT no compta amb cap membre a la Junta, tot i que per exemple, l'excoordinadora general Marta Pascal va arribar a ser la seva vicepresidenta entre el 2015 i el 2017, quan va plegar del càrrec pels seus posicionaments sobre el procés. Per contra, un dels actuals sis vicepresidents d’ALDE és Luís Garicano de Ciutadans.

La convivència Cs-PDeCAT 

Des de l’entrada de Ciutadans a la família liberal europea l’any 2016 la convivència amb el PDeCAT ha estat, si més no, complicada. De fet, el PDeCAT va oposar-se llavors a l’entrada de la formació taronja i va votar-hi en contra però el seu vot negatiu no va impedir-ho.

Des de l’inici però especialment des de fa un any -coincidint amb el referèndum de l’u d’octubre- el procés a Catalunya ha fet més evidents les diferències entre els dos grups i les posicions d’ALDE han incomodat en més d’una ocasió el PDeCAT, forçant fins i tot la dimissió de Pascal com a vicepresidenta del partit.