La carta del delegat de l'Estat, Enric Millo, vetant els símbols independentistes a l'espai públic no ha estat ben rebuda pels alcaldes catalans. Segons Millo, feia aquesta petició per evitar nous "enfrontaments entre ciutadans" i recordava l'atac unionista a la platja de Canet de Mar del passat dilluns. Els alcaldes, però, no coincideixen en aquesta lectura dels fets.

L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP), ha mostrat el seu desacord enviant un llaç groc al delegat de l'Estat per recordar-li "cada dia que a Catalunya tenim presos polítics i persones exiliades". L'ha adjuntat a la seva carta de resposta on li fa saber que l'Ajuntament de Celrà continuarà permetent que la gent pengi o pinti llaços grocs "per tot el poble" per expressar "el seu dolor davant un fet tan indigne i poc democràtic com és empresonar polítics".

Cornellà accepta que Catalunya ha viscut "una ruptura de la convivència" però defensa que és l'Estat qui "la va ocasionar" amb la "violència extrema" de l'1-O. També assegura que tots els "enfrontaments" posteriors que hi ha hagut els han motivat grups "d'extrema dreta espanyolista" i posa exemples que ha viscut en primera persona.

dani cornella cup alcalde celra - acn

Dani Cornellà amb la carta de resposta a Millo / ACN

L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, diu que la carta no té cap tipus de ''credibilitat'' i ha lamentat que l'únic contacte que el delegat del govern espanyol ha tingut amb el territori és per dir-los "el que han de fer''. L'alcalde ha detallat que al text no hi apareix ni el nom ni el cognom de l'alcalde i s'ha rebut a la bústia electrònica genèrica de l'Ajuntament.

Monterde l'ha imprès i l'ha publicat a les xarxes socials amb un llaç groc pintat sobre el text. ''És una carta excepcional, amb el tamany just, la lletra adequada, amb un tracte de tu a tu que demostra el seu 'campetxanisme', m'encanta! Gràcies Sr. Millo'', ironitza Monterde. 

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté, també ha contestat a Millo recomanant que "per evitar la proliferació d'agressions a l'espai públic el que cal és no tolerar-les, protegir les víctimes i evitar la impunitat dels agressors". En una piulada, ha criticat el que veu com un intent de "limitar la llibertat d'expressió".

Altres alcaldes han fet públiques les seves respostes. Entre ells hi ha l'alcalde de Cervera, Ramon Royes, el de La Torre de l'Espanyol, Joan Juncà, o el de Bàscara, Narcís Saurina.

 

També hi ha hagut crítiques a Millo fora d'alcaldes independentistes. L'alcalde de Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, ha afirmat inesperadament aquest matí que no es dedicarà a retirar símbols reivindicatius al carrer, siguin del caire que siguin. 

"Penso retirar aquells símbols, siguin de l'àmbit que siguin, que estiguin tapant un semàfor, una senyalització de trànsit o un servei, però no em penso dedicar a retirar llacets ni altres coses", ha assegurat Ballesteros, que ha dit que sempre ha respectat la llibertat d'expressió. "El millor que es pot fer és no generar problemes on no n'hi ha", ha conclòs.