Els alcaldes del PSC fan pinya contra el referèndum. En el marc del Consell Municipal que el partit celebra aquest dimarts al vespre a Santa Coloma de Gramenet, amb la presència de Pedro Sánchez, alcaldes i regidors socialistes de més de 350 municipis catalans s'han desmarcat de la convocatòria de l'1 d'octubre, que consideren "il·legal". També denuncien que, durant els darrers dies, han vist com se'ls "assenyalava amb el dit, insultava i fins i tot amenaçava".

Els alcaldes, regidors i membres de governs municipals critiquen que s'ha "traspassat gran part dels preparatius" als ajuntaments per "difuminar les responsabilitats del Govern i amagar les seves febleses polítiques i organitzatives", així com per "culpabilitzar hipòcritament aquells ajuntaments que han decidit complir la llei". Segons els càrrecs socialistes, aquesta posició "no equival a donar cap mena de suport al Govern del PP a Madrid".

De la mateixa manera, el text recorda que els qui impulsen l'1-O "són exclusivament el Govern de la Generalitat i les formacions polítiques i entitats que li donen suport". També assegura que el "bloc independentista" intenta "atribuir-se falsament la representació única de Catalunya" i "fer entrar en crisis totes les institucions possibles i fer callar tots els catalans i catalanes".

Enfront d'això, els alcaldes socialistes afirmen buscar "una sortida basada en el diàleg, la negociació i el pacte per superar la crisi institucional". Defensen que "paga la pena lluitar dins les institucions i la democràcia per canviar les lleis, per fer fora democràticament el PP del govern d'Espanya i per transformar-la en un Estat federal que reconegui la seva plurinacionalitat".

Manifest d'Alcaldes i Alcaldesses Socialistes by El Nacional on Scribd

Des del PSC asseguren que el manifest ha estat signat per tots els seus alcaldes. No obstant això, vuit alcaldes socialistes ja han decidit que cediran espais municipals per celebrar el referèndum. Són els casos de l'Escala (Alt Empordà), Sant Just Desvern (Baix Llobregat), Corbera de Llobregat (Baix Llobregat), la Torre de Cabdella (Pallars Jussà), Gratallops (Priorat), Montornès de Segarra (Segarra) i Canejan (Vall d'Aran).

Després de les eleccions municipals de maig del 2015, el PSC té 122 alcaldes a tot el país. Una mica menys de la meitat, com a conseqüència dels acords de govern, estan adherits a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).