Uns 500 alcaldes s'han desplaçat aquest divendres fins al Parlament per donar suport a la independència. Molts d'ells hi han acudit amb les vares d'alcalde per fer un gest simbòlic de suport al Govern i a la majoria independentista del Parlament, que aquest matí ha de votar la proposta de "constituir una república catalana com a Estat independent".

A l'espera que comencés el ple, que s'ha acabat endarrerit més d'una hora, els alcaldes s'han aplegat a l'auditori del Parlament, on poden veure la sessió plenària a través de pantalles. Per anar mostrant el seu suport i fent amena l'espera, els alcaldes han cridat "independència" amb les vares a mà alçada. 

A l'inici de l'acte, organitzat per l'AMI i l'ACM, els presidents de les dues associacions han volgut donar les gràcies als alcaldes assitents. La presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha assegurat que és molt important l"empenta" i el "suport" dels municipis i els ha assegurat que sense ells "no hauríem arribat fins aquí". El seu parlament ha acabat amb un "visca Catalunya lliure" que ha estat llargament aplaudit.

Per altra banda, el president de l'ACM, Miquel Buch, ha anunciat que al finalitzar el ple, i un cop votades la resolució de la independència, els alcaldes hauran de fer alguns cosa per mostrar el seu compromís i suport. Buch no ha avançat, però, si es tractarà de firmar algun tipus de document o de fer alguna declaració.

Alcaldes Parlament - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

A l'auditori, que ha quedat molt petit pels centenars d'alcaldes assistents, s'hi han aplegat des alcaldes de municipis grans, com Girona o Berga, fins a més petits com Algerri, Camarasa o Menàrguens. A l'arribada, molts han aprofitat per fer-se fotos amb companys de partits o amb conciutadans de la mateixa comarca, com el cas dels del Berguedà

Alcaldes Berguedà declaració independència - Carlota Camps