La resposta de Junts pel Sí i la CUP al 155: “constituir una república catalana com a Estat independent i sobirà, de dret, democràtic i social”. Així consta en la proposta de resolució presentada de forma conjunta per la majoria independentista. El document assegura que es disposarà l’entrada en vigor de la Llei de Transitorietat, que donarà lloc a l’inici d’un “procés constituent, democràtic, de base ciutadana, transversal, participatiu i vinculant”.

De la mateixa manera, el text conjunt de JxSí i la CUP, que serà debatut i votat en el ple d’aquest divendres, subratlla la “voluntat d’obrir negociacions amb l’Estat espanyol, sense condicionants previs”, unes converses adreçades a establir un règim de col·laboració en benefici de les dues parts. “Les negociacions hauran de ser, necessàriament, en peu d’igualtat”, continua la proposta.

Després de demanar una pròrroga per a la presentació de propostes de resolució, el text ha entrat a registre al Parlament pocs minuts abans de les onze del matí. A efectes pràctics, la seva aprovació suposaria l’aixecament de la suspensió de la declaració d’independència del 10 d’octubre. Encara no se sap si la votació serà des de l’escó, nominal o secreta.

Es voten els efectes

Segons fonts de la majoria independentista, la proposta de resolució que serà debatuda i votada recull els “tres mandats explícits” del resultat del referèndum de l’1 d’octubre: la declaració formal d’independència, l’inici d’un procés constituent i el desplegament dels efectes de la llei de transitorietat jurídica. No obstant això, aquestes fonts aclareixen que no es vota una declaració d’independència, que ja va ser signada el 10 d'octubre i està recollida en la part expositiva de la resolució, sinó que es voten els efectes de la declaració d’independència.

Junts pel Sí i la CUP han presentat una segona proposta de resolució conjunta que demana l’obertura d’una investigació sobre les actuacions de l’Estat durant les últimes setmanes i dies, i especialment durant el referèndum de l’1 d’octubre. L’objectiu es dirimir les “responsabilitats polítiques i penals” d’aquestes actuacions.