Uns 500 alcaldes han demanat aquest diumenge que el judici al procés, que començarà aquest mateix dimarts, sigui "just i imparcial" i la llibertat immediata dels presos polítics perquè puguin assistir en llibertat al judici en el Tribunal Suprem (TS).

Així ho reclama el manifest llegit durant l'acte 'Llibertat, justícia i democràcia', que s'ha celebrat a l'Ajuntament de Barcelona i ha organitzat l'Associació Catalana de Municipis (ACM) en col·laboració amb el consistori.

El manifest ha estat llegit per sis alcaldes en representació de diferents formacions polítiques: l'alcalde de Les, Emilio Medan (Unitat d'Aran-PSC); el de Cercs, Jesús Calderer (Demòcrates); el de Mieres, Enric Domènech (CUP); la de Montcada i Reixac, Laura Campos (CatComú); la de Tortosa, Meritxell Roigé (PDeCAT), i la de Cambrils, Camí Mendoza (ERC).

Els alcaldes també han exigit el "respecte als drets fonamentals com són el dret de reunió i manifestació, el dret de participació política i la llibertat d'expressió i d'informació."

El manifest expressa el suport a tots els dirigents polítics i socials "perseguits amb acusacions infundades" i a les seves famílies, i reivindica que posar urnes no és cap delicte.

Així mateix, s'hi defensa la necessitat d'"una solució política i democràtica al conflicte entre Catalunya i Espanya a través del diàleg sense condicions", i s'hi manifesta el compromís del món local per garantir l'exercici dels drets i llibertats de la ciutadania, i el dret a decidir el futur de Catalunya.