Alcaldes, caps de llista i sectorials del PDeCAT s'han desmarcat de l'actual direcció i han secundat la proposta dels presos polítics, avalada pel president Carles Puigdemont, de convertir JxCAT en una nova formació política independentista transversal, sense quotes de cap partit previ. La direcció del PDeCAT, encapçalada per David Bonvehí, va rebutjar ahir aquesta iniciativa, fet que ha provocat una gran reacció interna.

Seguint una tendència que ja es va iniciar ahir, 14 alcaldes i caps de llista del PDeCAT secunden el plantejament dels presos polítics i reclamen que la direcció obri una consulta als associats sobre el pas a JxCAT. Signen la petició Isidre Sierra (Sant Climent), Gerard Valverde (El Prat), Ramón Sánchez (Molins), Jordi Bou (El Papiol), Isidre Casas (Gavà), Xavier Amate (Castelldefels), Alba Hidalgo (Abrera), Lídia Morera (Esplugues de Llobregat), Jaume Manyoses (Sant Feliu de Llobregat), Jordi Elias (Sant Joan Despí), Mercè Esteve (Begues), Jordi Garcia (Sant Boi), Joan Domènech (Viladecans) i Xavier Aiguadé (Olesa de Montserrat).

En un sentit similar s'han expressat el director general de l'Esport, Gerard Figueras, i l'alcalde de Besalú (Garrotxa), Lluís Guinó.

D'altra banda fins a 7 àmbits (sectorials) del PDeCAT també s'han desmarcat de l'actual direcció, i s'han posicionat amb la proposta dels presos polítics i el president.

S'han pronunciat també en el mateix sentit els espais de Gent Gran i de Seguretat i Defensa. No n'hi ha cap que per ara hagi sortit en defensa de la direcció.

El mateix ha començat a passar amb agrupacions locals, com la de les Corts a Barcelona, la de Badalona i la d'Amposta.

En sentit oposat, la direcció ha rebut l'aval de l'alcaldessa d'Aitona (Segrià), Rosa Pujol, i també li ha expressat suport a la xarxa la de Calella (Maresme), Montse Candini.