L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala i el del Pont de Suert, José Antonio Troguet, seran els primers, dels més de 700 alcaldes que passaran per la Fiscalia a declarar. Compareixeran a la Seu d'Urgell aquest dimarts a les 10 i les 11 del matí.

L'alcalde de Mollerusa, Marc Solsona, serà el primer dels aforats a declarar a declarar. L'ha citat el fiscal superior de Catalunya, perquè és diputat i, per tant, aforat. Per això està citat a la Fiscalia Superior. Hi anirà aquest dimarts a les 12 del migdia i el Ministeri Públic li recomana que l'acompanyi un advocat, ja que li atribueix la condició d'investigat. És només el jutge qui té la capacitat d'imputar. Solsona ha anunciat la citació al seu compte de Twitter.

 

 

D'alcaldes aforats , n'hi ha tres de citats. Dimecres compareixeran l'alcalde de Valls, Albert Batet, que és diputat al Parlament de Catalunya des del 2014, i Neus Lloveras, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'AMI.

Dimecres també declararan l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenes, l'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, la de Palau d'Anglesola, Montserrat Messeguer, el de Cervera, Ramon Royes; Artesa de Segre, Domènech Sabanés; Bellvís, Joan Talarn; Linyola, Alexandre Mases; Golmés, Jordi Calvis; Fondarella, Joan Reñé; La Pobla de Segur, Lluís Bellera; Solsona, David Rodríguez; Aitona; Maria Rosa Pujol; i Guissona, Xavier Casòliva.

Dijous, 21 de setembre, declararan l'alcalde de Reus, Carles Pellicer; el de Torredembarra, Eduard Rovira; el d'Amposta, Adam Tomàs; el de Tremp, Joan Ubach Isanta; el de Rialp, Gerard Sabarich; el de Sort, Raimon Monterde, el de les Borges Blanques, Enric Mir; Juneda, Antoni Villas; i Sant Vicenç dels Horts, Mayte Aymerich.

Divendres estan citats els alcaldes de Torrefarrera, Jordi Latorre; Tàrrega, Rosa Maria Perelló; Agramunt, Bernat Soler; Almacelles, Josep R.Ibarz; Bellpuig, Salvador Bonjoch; Alpicat, Joan Gilart; Rosselló, Josep Abad; 

Divendres passat, la Fiscalia de Lleida va enviar per correu electrònic a les adreces dels Ajuntaments les citacions que molts dels alcaldes han vist avui quan ha començat la setmana.

I dilluns vinent, 25 de setembre, estan citats a declarar l'alcaldessa de Cunit, Montserrat Carreras, l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, i l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler.

Els alcaldes del PDeCAT i ERC es personaran a declarar i respondran a les preguntes de la Fiscalia. Els de la CUP desobeïran, segons van anunciar ja la setmana passada només saber-se l'ordre de la Fiscalia de citar alcaldes com a investigats per donar suport al referèndum d'autodeterminació. 

L'alcalde de Tortosa, citat a Madrid

La Fiscalia del Suprem ha citat l'alcalde de Tortosa (Baix Ebre) i diputat al Congrés pel PDeCAT, Ferran Bel, perquè comparegui voluntàriament la setmana que ve davant aquesta institució i expliqui si està donant suport al referèndum independentista català.

La notificació, amb el suport de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de l'advertiment fet pel Tribunal Constitucional a tots els alcaldes que han de respectar la suspensió del referèndum o podrien incórrer en desobediència, s'ha cursat a través de la fiscalia de Tarragona i no assenyala cap dia concret.

De negar-se a comparèixer el diputat, no seria possible obligar-lo a acudir davant el fiscal, atès que està aforat i només es podria procedir contra ell previ suplicatori davant el Congrés i a través del Tribunal Suprem.