Polítics de la Catalunya Nord han condemnat l'arrest a Sardenya (Itàlia) del president a l'exili, Carles Puigdemont, i han demanat a la Unió Europea que faci tot el que estigui en la seva ma per protegir-lo.

El text està signat en la seva majoria per alcaldes, tant d'esquerres com de dretes, i denuncia que "la judicialització i els afronts repetits als drets humans, que semblen banalitzar-se en aquest país (Espanya), constitueixen precedents perillosos i són inacceptables per a tots els demòcrates". Entre els signants estan els regidors de Prats de Molló, Pesillà de la Ribera, El Soler o Argelers de la Marenda, segons publica el diari L'Independant.

La seva reivindicació fustiga "l'assetjament de l'Estat espanyol contra representants legítims de les institucions democràtiques de la Unió Europea" i "la repressió contínua que s'exerceix contra la societat civil catalana des de fa quatre anys".

Això "no pot acceptar-se en aquest espai de pau i de llibertat que hauria de ser la Unió Europea", subratllen aquests polítics, segons els quals la UE ha de "fer tot per protegir a un electe que ha rebut els vots de més de dos milions de ciutadans".

La resiliència de Puigdemont

Puigdemont va ser arrestat la nit del dijous a la seva arribada a l'aeroport de l'Alguer, a Sardenya, en aplicació de l'euroordre que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va cursar per un delicte de sedició i un altre de malversació el 14 d'octubre de 2019.

El president va sortir ahir a les 18h de la presó de Sàsser per decisió del Tribunal d'Apel·lació d'aquesta ciutat, que va acordar deixar-li en llibertat sense cap mesura cautelar i citar-ho a declarar el 4 d'octubre. "Espanya no perd mai l'oportunitat de fer el ridícul", va etzibar en declaracions als mitjans de comunicació.

El Ministeri francès d'Exteriors va apuntar a través d'un portaveu que "es tracta d'un procediment judicial en marxa a Itàlia que ha de dur-se a terme en els marcs previstos per a tal efecte" i sobre el qual "per descomptat" no van a fer cap comentari.

La detenció de Puigdemont va provocar una onada de protestes arreu de Catalunya, que van començar a primera hora del matí davant del consolat italià de Barcelona, i van acabar al vespre davant de desenes d'ajuntaments. Aquest diumenge, el Consell per la República ha convocat una mobilització a l'avinguda Diagonal amb Passeig de Gràcia.

 

Imatge principal: el president a l'exili, Carles Puigdemont, a l'acte celebrat a Perpinyà el febrer del 2020 / Foto: Efe