Les declaracions de José Manuel Villarejo acusant el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) d'haver volgut "donar un petit ensurt Catalunya" deixant fer l'imam de Ripoll, però sense calcular-ne les conseqüències, estan despertant indignació. Entre les persones que han posat el crit al cel davant d'aquesta afirmació es troba l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, que ha exigit que s'obri una nova investigació dels atemptats del 17-A per investigar la vinculació del CNI amb els fets. 

Munell s'ha dirigit als mitjans, als quals ha traslladat que les paraules de l'excomissari "posen en evidència que hi ha una trama oculta, una veritat oculta que va més enllà del que fins ara s'ha conegut" sobre els atemptats del 17-A. L'alcalde ha titllat aquestes declaracions de sorprenents i greus, i ha sostingut que "posen en dubte la qualitat democràtica" de l'Estat.

El batlle ha remarcat que esclarir la veritat sobre els fets que envolten els atacs a Barcelona i Cambrils és "el millor honor" que se li pot fer a les famílies de les víctimes. En canvi, ha remarcat que ocultar la veritat sobre les circumstàncies dels atemptats només alimenta les conspiracions i la desconfiança en l'Estat.

Investigació fracassada

La sospita que el CNI podria haver negligit les seves responsabilitats a l'hora de controlar o investigar l'imam de Ripoll, a qui tenia en el seu radar, feia temps que planava, però ja es va impedir una investigació sobre això, segons recorda Jaume Alonso-Cuevillas, advocat d'una de les víctimes dels atemptats. 

Cuevillas ha recordat que les negatives van ser constants per crear una comissió d'investigació per saber què va passar realment amb el CNI i l'imam de Ripoll. En un tuit aprofita per adjuntar el web 17-A: volem saber la veritat, promocionat per Cuevillas, que demana donacions per "personar-se particularment en el judici per demanar explicacions".

"Volien espantar"

Davant de l'Audiència Nacional, l'excomissari Villarejo ha declarat que els atemptats a Barcelona i Cambrils van ser un "error de càlcul" del CNI, un error que va deixar 16 persones mortes i 140 ferides. "El CNI va calcular malament les conseqüències de donar un petit ensurt a Catalunya", ha assegurat Villarejo. 

Les declaracions s'han produït en el marc del judici del cas Tandem, que implica l'excomissari. Durant el judici dels atemptats el jutge que duia la causa va explicitar que Villarejo no va poder declarar en el cas. Tot i perdre l'oportunitat en aquella ocasió, aquesta vegada no se n'ha estat i ha afirmat que el CNI va deixar que l'imam de Ripoll "fes el que considerés oportú".