L'alcalde socialista de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, ha dimitit del seu càrrec de diputat a la Diputació de Barcelona durant el ple telemàtic. Segons fonts consultades mantindrà l'alcaldia de Sant Andreu de la Barca. També mantindrà el seu càrrec de conseller de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Enric Llorca ha al·legat "motius personals" per justificar la seva dimissió. "Me'n vaig amb certa tristesa", ha assegurat. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, s'ha mostrat sorpresa per la poca llargada del seu mandat: "Ha estat un temps molt curt, ja que es va unir el 2019", i també ha anunciat el seu substitut, l'alcalde socialista d'Abrera, Jesús Naharro.

Denunciat per "salaris irregulars"

La dimissió arriba quan fa poc més d'un mes que el batlle, i ara exdiputat de la Diputació, va ser denunciat per Fem Sant Andreu, grup municipal format per ERC i Vecinos por el Cambio, davant l'Oficina Antifrau de Catalunya per "salaris irregulars" i "cobraments indeguts". 

Van sol·licitar a Antifrau que "comprovi i investigui les possibles irregularitats" de l'ajuntament de Sant Andreu de la Barca, també van assenyalar l'aplicació d'augments salarials a regidors amb dedicació exclusiva per adherir-se al conveni dels treballadors de l'Ajuntament.

El desgast ha precipitat el relleu

Segons fonts del PSC consultades pel ElNacional.cat, aquest relleu "no guarda cap relació amb la denúncia". Tanmateix, les mateixes fonts apunten que s'esperava el relleu de Llorca en el càrrec a la diputació a principis d'estiu, i que "el desgast que està patint la institució" per la imputació de la presidenta Núria Marín per un presumpte cas de corrupció i la investigació d'Antifrau oberta contra l'alcalde de Sant Andreu de la Barca podrien haver precipitat els fets.

Des de l'ajuntament de Sant Andreu de la Barca s'han limitat ha assegurar a aquest diari que "això és un afer de la Diputació". 

Augments salarials i pagues extres "fraudulentes"

Segons l'escrit presentat per Fem Sant Andreu a l'oficina Antifrau, Enric Llorca, que no té sou com a alcalde, cobrava retribucions per quasi el doble de la quantia que la resta de regidors, segons es pot comprovar al web de transparència del mateix ajuntamentEl 2019 van ser rebaixades, però seguint percebent una quantitat superior a la resta de regidors. El batlle defensava aquesta diferència salarial al·legant "una major responsabilitat".

Segons la denúncia de Fem Sant Andreu, els regidors amb dedicació exclusiva del PSC i Cs "van adherir-se de manera fraudulenta" al conveni col·lectiu dels treballadors de l'Ajuntament. Això els va suposar, el gener del 2020, un augment del 3% del salari i dues pagues en concepte de "puntualitat i productivitat", que en total ascendeixen a 845 euros cadascuna.

 

Imatge principal: Foto de l'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca / Sergi Alcàzar.