L'alcalde de Llívia, Elies Nova, ha decidit donar-se de baixa d'ERC, segons ha avançat Crónica Global i ha pogut confirmar ElNacional.cat. Aquesta baixa de Nova arriba després del tancament de la Cerdanya i el Ripollès per part del Govern. Precisament aquest motiu seria un dels que explicarien la renúncia de l'alcalde a seguir militant al partit, segons han indicat fonts del partit.

Un altre motiu és el de l'estratègia nacional. De fet, aquest diari ha sabut en primícia que Nova s'ha afiliat a JxCat i en els darrers dies ha publicat diversos missatges a les xarxes socials a favor del president Puigdemont i el guanyador de les primàries de JxCat per Barcelona, Joan Canadell, per les quals va rebre a través de les xarxes nombroses crítiques per part de militants republicans.

Fa tres dies, Nova ja va enviar un missatge públic al vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, reclamant-li que la resolució que l'Executiu havia aprovat per Andorra i la comarca de l'Alt Urgell també s'havia d'aplicar a la seva comarca i a la resta de regions situades a la frontera amb França.

"Això ha creat malestar i impotència entre els nostres veïns, et parlo en concret dels veïns i veïnes de Llívia, on tota aquesta realitat geogràfica és encara molt més evident. Llívia, com enclavament català envoltat de l'estat francès ho pateix en proporcions encara més accentuades", li va explicar.

Nova també va destacar que els "vincles familiars" existents entre els veïns que resideixen en una i altra banda de la frontera, afegint que tot aquest territori, a més del Capcir, actua com una única àrea sanitària, tenint en compte que el seu equipament de referència és l'Hospital de Cerdanya, l'únic d'Europa que és transfronterer. En aquest sentit, també va recordar que la carretera que uneix Llívia amb Puigcerdà és a la vegada un dels eixos principals de circulació per als veïns de l'Alta Cerdanya que van a aquest centre sanitari.

Nova s'ha referit avui mateix en una entrevista al Tot es mou de TV3 que la resposta a la seva petició no ha estat una altra que el tancament. "No se'ns va escoltar. En conversa directa amb en Aragonès ens va dir que 'ja ho miraríem', però va i ens trobem la resposta sorpresa que és que ens tanquen la comarca", ha lamentat.

Dissidència

La baixa de Nova se suma al grup dissident que han format uns quants militants del partit a la Cerdanya per queixar-se sobre l'actuació dels seus regidors a Puigcerdà. En un manifest, els dissidents critiquen que la formació "no ha sabut donar suficient confiança ni tampoc projectar el seu model per a la vila de Puigcerdà".