L'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, haurà de declarar davant la magistrada del jutjat d'instrucció nº 2 de Manresa que investiga l'1-O al Bages per "desobediència greu". Hernández havia de declarar el passat 12 de març investigat, llavors, per desobediència. No ho va fer, ja que la seva defensa va argumentar que es podria haver vulnerat el seu dret a la defensa en no ser correctament notificat de quin delicte se l'imputava abans de comparèixer davant la jutge. Segons ha explicat el mateix alcalde a l'ACN, van presentar un recurs demanant el sobreseïment de la causa. Finalment la magistrada ha optat per tornar a cridar-lo el proper 22 d'octubre. Ara, però, investigat per desobediència greu.

La titular del jutjat d'instrucció 2 de Manresa que investiga l'1-O al Bages ha optat per tornar a cridar a Hernàndez després que una resolució de l'Audiència de Barcelona l'obligués a fer marxa enrere en el cas del regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona, que també ha tornat a ser citat. Mentre que el cas del santjoanenc va arribar a l'alt òrgan després que la magistrada denegués el recurs presentat per la seva defensa, el cas d'Hernàndez no ha arribat tan lluny però la jutge ha optat per utilitzar la mateixa fórmula. Així, davant el recurs d'Hernàndez per la "indefensió" de no haver estat correctament notificat de què se l'acusava abans de declarar i la petició del sobreseïment de la causa, la jutge ha optat per citar-lo de nou notificant-li les raons. Ara, explica l'alcalde, per desobediència greu.

Segons Hernàndez, la decisió de la magistrada el que genera "és més indefensió" i posa encara més en dubte "la qualitat del sistema judicial". A parer seu, els alcaldes estan sent "caps de turc" i creu que el que es busca és arribar a "inhabilitar-nos".