Es fa oficial. Josep Ibarz ha deixat l'alcaldia d'Almacelles (Segrià) després de ser condemnat a nou anys d'inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació administrativa per haver contractat treballadors "a dit". El ja exalcalde ha explicat que renuncia a aquest càrrec públic "en obediència i respecte a la legalitat i a les institucions", segons el comunicat difós aquest divendres per ell mateix.

Malgrat aquesta "obediència i respecte", Ibarz (PDeCAT) ha insistit en el fet que "la justícia finalment li donarà la raó i el declararà innocent". És per això que ha decidit deixar l'alcaldia tot i que la sentència no es ferma, motiu pel qual preveu recorre-la davant de l'Audiència de Lleida.

Sense entorpir el consistori

Així mateix, l'exalcalde ha remarcat que la renúncia "ha d'anar encaminada a no entorpir el funcionament de l'actual equip de govern i del mateix consistori". Alhora, la decisió també ha d'anar encaminada "des de la convicció que aquesta decisió és la més encertada d'acord amb la seva vocació política i de servei públic que sempre ha tingut vers els ciutadans d'Almacelles".

En concret, en la sentència del jutjat penal 1 de Lleida que es va donar a conèixer fa dues setmanes, Ibarz va ser inhabilitat a nou anys per als càrrecs d'alcalde, tinent d'alcalde, regidor o qualsevol càrrec electe en un govern municipal, autonòmic o estatal. Es considera provat que va ser Josep Ibarz qui va signar mitjançant decret d'alcaldia la contractació de diverses persones, sent coneixedor que es feien "sense un procediment públic d'oferta i selecció" i que per tant vulneraven els principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat així com el de publicitat, segons recull la sentència.

Contractacions arbitràries

La sentència té uns cent folis i també considera provat que el ja exalcalde va intervenir en la contractació d'una desena de persones a dit. La fiscalia demanava deu anys d'inhabilitació, però al final l'han condemnat a nou. Per la seva banda, el mateix Ibarz va negar els fets durant la celebració del judici el passat mes de maig a Lleida i, de fet, va assegurar que mai havia intervingut en la contractació de cap persona a l'ajuntament. De fet, va assegurar que sempre havien estat "molt curosos amb el procediment" al consistori.

Les dades mostren que l'Ajuntament d'Almacelles va passar de 63 treballadors el 2003 a 123 el 2016. Segons l'informe del fiscal, la majoria d'aquestes contractacions es van fer de manera "totalment arbitrària" per decret d'urgència signat per l'alcalde i sense convocar cap concurs públic del 2005 al 2017. A més, Ibarz hauria aprofitat el seu càrrec per contractar amics, persones afins a la seva ideologia política o familiars, impedint així accedir a aquests llocs de feina a persones amb més mèrits.

 

Imatge principal: El ja exalcalde de Almacelles, Josep Ibarz, arriba als jutjats de Lleida / ACN