Una acció reivindicativa contra la corrupció que representa la figura del rei Joan Carles I, ha despertat la fúria de Vox. El context el trobem a Alcalá de Henares, una ciutat situada al nord-est de la Comunitat de Madrid, que s'ha despertat amb els carrers rebatejats amb una nomenclatura que critica els borbons i, especialment, l'emèrit.

Així doncs, en alguns dels carrers es podia llegir: "Avenida del Prófugo"; "Avenida Mataelefantes"; "Avenida Abu Dhabi"; "Avenida Cuentas en Suiza"; i "Avenida Putero Borracho". L'acció s'hauria realitzat de nit i estava perfectament preparada. De fet, la sobreimpressió d'aquests conceptes a les plaques ha donat un realisme absolut.

avenida profugo @VOX Alcalaavenida mataelefantes @VOX Alcalaavenida abudgabi @VOX Alcala

avenida cuentas en suiza @VOX Alcala

FFWW4phWYAYLXAs

Fotografies publicades per Vox Alcalá de Henares 

Vox, indignat

Els primers a denunciar l'acció han estat els representants del partit d'ultradreta Vox a la ciutat madrilenya: "Així s'ha despertat aquest matí l'avinguda Joan Carles I. Exigim a l'ajuntament i la policia municipal, la immediata retirada d'aquestes plaques en una artèria principal de la ciutat que porta col·lapsada de cotxes diverses setmanes per unes obres mal planificades".

Ràpidament, l'ajuntament ha retornat la impressió original dels carrers. El consistori està governat pels socialistes i el seu alcalde és Javier Rodríguez Palacios. De fet, el PSOE i Ciutadans ultimen un pacte per governar conjuntament i evitar que els seus rivals, Más Madrid i PP puguin arribar al consistori.

aenida juan carlos @VOX AlcalaImatge de l'avinguda amb el nom original

El passat franquista

Aquesta no és l'única polèmica del municipi lligat a la monarquia i el passat franquista del país. Des de l'inici de la Guerra Civil fins al seu final, la Presó Central d'Alcalá de Henares es va nodrir de presos polítics de dretes que van donar suport al cop d'Estat franquista. Quan finalitza la guerra, les noves autoritats franquistes van convertir el lloc en un dels centres de repressió de la dictadura més brutals. Des de 1939 fins a 1942, aquesta ciutat va tenir tribunal militar propi, s'afusellaven anarquistes, socialistes i sindicalistes i el cementiri es va convertir en un terreny de cadàvers assassinats.

Actualment, aquesta presó s'ha reconvertit en un parador. Però el que durant molts anys va ser un centre de tortura franquista, actualment no té cap placa informativa del que va passar allà. Una anomalia que ha estat denunciada reiteradament pels familiars dels republicans assassinats pel règim feixista.

Fotografia de portada: imatge de recurs de l'ajuntament d'Alcalá de Henares