La Fiscalia del Tribunal Suprem considera que les dues regularitzacions fiscals realitzades pel rei Joan Carles van ser "voluntàries" i "espontànies". Segons explica El Mundo, a la comissió rogatòria que el tinent fiscal de l'Alt Tribunal, Juan Ignacio Campos, va enviar el mes de maig a Suïssa s'afirmava que la regularització feta el desembre del 2020, dels fons rebuts pel multumilionari Allen Sanginés-Krause, com a la següent del febrer de 2021, pels vols de la fundació Zagatka van ser "presentades de manera voluntària i espontània". 

El rei emèrit va ser avisat fins a tres cops que estava sent investigat per part de la Fiscalia. Aquests avisos es van produir abans que el seu advocat, Javier Sánchez-Junco, decidís regularitzar davant el fisc els fons ocults de Joan Carles I. 

Investigació de la fortuna oculta de Joan Carles I

A la petició d'auxili reeixida al fiscal del cantó de Ginebra Yves Bertossa, el Ministeri Públic explica que en les diligències preprocessals obertes a Espanya s'investiga l'origen de la fortuna oculta de Juan Carles de Borbó. Actualment, la Fiscalia de l'Alt Tribunal prepara l'arxivament de les investigacions obertes al monarca emèrit. Segons informa El Mundo, fonts fiscals consultades informen que el decret de l'arxiu, serà firmat pel tinent Campos i el fiscal cap d'Anticorrupció Alejandro Luzón, estan en un estat avançat de redacció, encara que estan esperant a la reemissió de la informació requerida per Suïssa. 

El tinent fiscal Campos es va dirigir per darrer cop al fiscal Bertossa per sol·licitar documentació de "totes les comptes bancàries de titularitat de la fundació Zagatka i dels moviments efectuats d'aquestes en els exercicis des del 2014 fins al 2019", durant el període en el qual el monarca va deixar de ser inviolable en abandonar la Prefectura de l'Estat. 

La intenció amb aquesta comissió, el Ministeri Públic vol comprovar la "veracitat" de les declaracions tributàries presentades pel rei emèrit. Al document s'explica que l'empresari mexicà Sanginés-Krause va enviar entre el 2017 i el 2018 sis transferències a favor d'un compte del coronel Nicolás Murga Mendoza. De la mateixa manera, el Ministeri Públic exposa que "des de l'any 2007 fins al 2018", la fundació Zagatka, que pertany al cosí de l'emèrit, va sufragar regals, viatges i despeses del monarca. Les explicacions per part de la defensa de Joan Carles I són insuficients per la Fiscalia, ja que, no els hi permet contrastar les dades amb Hisenda. 

Després de dos anys d'investigacions, la Fiscalia es disposa a sobreseure les perquisicions davant la dificultat de reunir proves contra el monarca. Les principals dificultats a les quals s’ha enfrontat la Fiscalia és la seva condició d'inviolabilitat, la prescripció dels possibles fets delictius i les regularitzacions fiscals que han donat per bones. 

 

Foto principal: El rei Joan Carles /  Europa Press