El Parlament podria haver trobat el desllorigador per desbloquejar la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP, que planteja engegar el procés per a la constitució de l’Estat català.

El principal escull per tirar endavant la iniciativa és el fet que el grup parlamentari del PP no està encara constituït. Això impedeix tant resoldre sobre la proposta de reconsideració presentada per Ciutadans i PSC, que atura la iniciativa, com continuar el tràmit fins a portar la resolució al ple.

Per decidir cal prèviament escoltar la Junta de Portaveus, però per reunir la Junta de Portaveus cal que el PP tingui designat el seu portaveu.

Hi ha dos elements per superar aquesta situació, segons els serveis jurídics de la Cambra. D’una banda, el fet que el reglament, de la mateixa manera que assenyala que la proposta de reconsideració ha de passar per la Junta de Portaveus, també fixa que hi ha un termini de quatre dies perquè la Mesa es pronunciï. La decisió es tiba en direccions oposades: per una banda impedeix fixar posició sobre la reconsideració i per l’altre obliga a pronunciar-s’hi en quatre dies. Caldrà prendre posició.

Doctrina d'actes propis

En aquest punt, entra en funcionament el que es coneix com a doctrina d’actes propis. En la reunió de la Mesa de dimecres, el PP va entrar un escrit adherint-se a la proposta de reconsideració de Ciutadans i PSC. Això és, a parer dels serveis jurídics, un reconeixement implícit de l’existència del grup. Igual com ha intervingut en el debat sobre aquest escrit, hauria de poder designar un representant a la Mesa.

Això permetria, d’una banda, donar curs a la proposta de reconsideració, que ara mateix manté frenada la proposta de resolució, i d’altra banda aconseguir que a partir de dimarts vinent es reactivés el calendari –per procediment d’urgència, segons va decidir dimecres la Mesa– per portar la proposta de resolució al ple.

Debat d'investidura

Tot plegat hauria de permetre que la proposta de resolució aconseguís arribar a l'hemicicle abans del debat d’investidura. Possiblement, el mateix dia 9 de novembre, ja que els lletrats consideren complicat que el calendari amb la present situació permetés fer-ho divendres.

En qualsevol cas, els serveis jurídics de la Cambra es mostren convençuts que no hi haurà necessitat d’activar aquests mecanismes, i que el PP constituirà el seu grup.