Socis de govern a Madrid i enemics a Catalunya. O això sembla que es desprèn de les darreres declaracions de la candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach. Els socialistes i la formació lila s'entenen, a la seva manera, per liderar el govern espanyol, però en les eleccions catalanes, quan encara ni s'ha entrat en campanya, hi ha grans discrepàncies.

En declaracions a Aquí Cuní, de Ser Catalunya, Albiach retreu la manca de sentit del PSC per negar-se a ajornar les eleccions fins que semblava una evidència que no es podia seguir remant en contra: "Es van equivocar dient que no es podien ajornar i ara ho han reconegut".

A més, també discrepa de la data més immediata que planteja la campanya de Salvador Illa per al mes de març: "La gent de salut pública em diu que si anem al maig tenim la primera tongada de gent vacunada i protegida, aquest virus entén de clima i tindrem una millor temperatura que al març".

Albiach recorda que si es compleixen les dates que plantegen els socialistes, el decret de convocatòria s'hauria de signar el 5 de febrer, "en ple pic" de la pandèmia per coronavirus. I recorda que l'impacte en el risc per la salut és més gran si els comicis s'ajornen, respecte al 14 de febrer, tan sols un mes.

Titlla de ridícula la situació

Sabem que la situació és excepcional: unes eleccions convocades de forma automàtica amb un president inhabilitat i una pandèmia mundial que avança a una tercera onada. Però la candidata dels Comuns demana que "no es torni a fer el ridícul escollint una data", també s'hi afegeix ella, en aquest ridícul: "No ens podem tornar a equivocar". Per això, ha explicat que ahir va enviar una carta a la resta de candidats "per garantir la salut i el dret de vot sense escollir una data a l'atzar". El discurs dels comuns es recolza en el que diguin únicament els experts sanitaris i vol separar les dues coses: "La gent està farta dels polítics i és normal".

A la vegada que demanava no fer noves "batalles electoralistes", també hi ficava cullerada en assegurar que "Catalunya mereix i necessita un canvi de Govern perquè no té lideratge i no s'han pensat les ajudes econòmiques que necessiten determinats sectors". Gangues de l'ofici, no ha pogut evitar retreure a Junts per Catalunya i Esquerra les conseqüències d'haver tingut "manca de coratge per dir que pel Pont de Desembre tothom s'havia de quedar a casa". Una manca que es pot fer extensible a totes les autonomies i també al govern espanyol, és a dir, a Podemos.