La taula de diàleg ha tornat a protagonitzar la ronda de reunions que el president, Pere Aragonès, manté amb els grups parlamentaris. Si primer secretari del PSC, Salvador Illa, va optar ahir per tocar el violí i relativitzar el calendari de la reunió, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, no ha tingut inconvenient aquest matí a assegurar es reunirà en les properes setmanes. Albiach ho ha dit amb contundència alhora que reclamava que l'important és "no parlar de la data i parlar del contingut". Per contra, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha aigualit l'optimisme d'Albiach en comparèixer tot seguit i ha assegurat que no hi ha ni novetat ni data.

Albiach s'ha emparat públicament en les declaracions de la portaveu del govern central, Isabel Rodríguez, però fonts dels comuns han assegurat que tenien també informació de l'executiu espanyol en el sentit que la trobada de la taula de diàleg se celebrarà en les properes setmanes. La líder dels comuns ha insistit en la necessitat de desjudicialitzar el conflicte polític, "que retorni a la política un conflicte que mai no hauria de sortit de la política", i la necessitat d'una sortida a la situació de l'exili, amb la reforma del Codi Penal. "Vam insistir en la necessitat dels indults, caminem també cap a la reforma delicte sedició", ha reblat.

Per contra, la consellera de Presidència, que ha comparegut darrere d'Albiach, ha explicat que no hi ha data per a la taula de diàleg, que s'ha de reunir de "manera ràpida perquè és imprescindible", i que s'ha compartit aquesta necessitat durant la reunió, però l'optimisme de la líder dels comuns. "No hi ha cap novetat respecte el que ahir es va parlar", ha reblat.

 

Paràlisi i falta de lideratge

Albiach s'ha reunit amb Aragonès l'endemà que ho fes el primer secretari del PSC, Salvador Illa, en el marc de la ronda de converses que va anunciar el president durant la conferència que va pronunciar dimarts al MNAC. La líder dels comuns, que ha participat a la reunió acompanyada del portaveu del seu grup, David Cid, ha explicat que havia traslladat a Aragonès la "preocupació per paràlisi continuisme i manca de lideratge" del Govern i la seva presidència. "El Govern de la Generalitat no està a l'altura", ha retret, assenyalant que l'única llei que s'ha aprovat durant aquests nou mesos de legislatura ha estat la de pressupostos.

Albiach ha acusat el govern de deixar un rastre en macroprojectes com l'aeroport, el Hard Rock i els Jocs d'Hivern, en un balanç que ha considerat clarament insuficient, i on ha lamentat "preocupació per la manca de rumb del president", amb mancances en polítiques de transició ecològica, o blindatge estat benestar.

Albiach, que ha denunciat els acords entre el Govern i el PSC per "repartir-se cadires" en la renovació dels òrgans caducats, ha mostrar la disposició del seu grup a arribar a acord en aquelles qüestions que "afecten la vida de la gent". "Som on érem i ara pilota a la teulada ERC", ha reblat.

La consellera de Presidència ha rebutjat els retrets d'Albiach, ha assegurat que el Govern tenia en marxa 17 memòries preliminars de projectes de llei i ha aprovat 35 decrets. "Aquest govern treballa, treballa intensament, amb proximitat al territori", ha resumit. Vilagrà ha recollit el guant que ha deixat anar Albiach i ha assegurat que l'executiu continuarà buscant acords amb el grup d'En Comú Podem, després que amb els seus vots va tirar endavant els pressupostos arran de la negativa de la CUP a fer costat als comptes.