La presidenta del grup parlamentari de CatECP, Jéssica Albiach, ha assegurat que el seu grup parlamentari ha tingut, fins ara, una negociació amb més bona entesa amb els departaments governats pel PDeCAT que amb els d'ERC pels pressupostos. "Els departaments governats pel PDeCAT tenen més predisposició que els governats per ERC", ha valorat Albiach.   

La cap de files dels comuns ha fet aquestes declaracions després que el partit anunciés ahir que suspenien les negociacions amb el Govern pels pressupostos del 2019. Avui, en una entrevista a Els Matins de TV3, Albiach ha explicat que han optat per "suspendre" les negociacions amb el departament d'Economia, tot i que ha volgut deixar clar que aquestes negociacions "no es trenquen" a l'espera que el Govern "reaccioni". "Estem molt lluny en propostes; deixem temps per si es mouen i si cal tornem a parlar", ha explicat. 

Després d'unes primeres reunions globals i sis de sectorials, Albiach ha lamentat que el Govern no accepti els deu punts que els comuns han posat sobre la taula de negociació, tot i que ha admès que hi ha "certa predisposició" a moure fitxa a les conselleries de Territori i d'Administració Pública, i ha detallat que la distància és més gran amb les posicions de Salut, Educació i Afers Socials. "ERC haurà de fer un pensament, per si es mouen", ha instat als republicans. 

La proposta dels comuns

Entre d'altres, reclamen incrementar el finançament de la Generalitat per a les escoles bressol per no fer-ho recaure en ajuntaments i famílies; la reducció del 30% de les taxes universitàries; o un increment de 3.500 places per a residència. 

Els comuns, que veuen en la lluita contra el frau fiscal i els pressupostos generals vies per augmentar els ingressos de la Generalitat, han deixat clar però també que aprovar els comptes estatals no implica un "intercanvi de cromos" per tirar endavant també els números que elabora Pere Aragonès. "Aprovarem o no els pressupostos de la Generalitat en funció de si contemplen mesures mínimes", ha insistit Albiach entornar a reclamar un augment de l'IRPF a les rendes superiors als 90.000 euros. 

Amb les negociacions "suspeses" des del cap de setmana, doncs, Albiach ha insistit que estan disposats a tornar a la taula de negociació amb el Govern si l'executiu "decideix moure's". "No per continuar a un paperot perquè no hi havia cap intent d'apropar posicions: "Si es vol que el pressupost sigui social, nosaltres serem aquí; per continuar amb un pressupost convergent no hi serem", ha sentenciat.