A pocs dies perquè el Govern aprovi els pressupostos al Consell Executiu i els porti al Parlament, les negociacions amb la CUP -el soci prioritari- s'intensifiquen. Ara bé, mentre els anticapitalistes semblen estar cada vegada més lluny -o això diuen per tal d'enfortir la seva posició en la negociació- altres actors com, primer el PSC, i després els comuns semblen estar disposats a negociar-los i aprovar-los.

Poc després que el mateix líder del PSC, Salvador Illa, s'hagi tornat a oferir per tirar endavant els pressupostos, la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, també s'ha expressat aquest dijous en els mateixos termes en una entrevista al Planta Baixa de TV3. De fet, ahir ja li va dir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la sessió de control que calien pressupostos "a tot arreu".

"No coneixem els pressupostos del Govern així que no puc anticipar el nostre vot", ha respost en ser preguntada. Ara bé, Albiach ha afegit que l'aprovació dels comptes "a tot arreu" és necessària perquè "estem en un canvi de paradigma econòmic". 

 

Fons europeus

"Els pressupostos seran expansius perquè ens arribaran els fons europeus, que nosaltres pensem que han de servir per blindar els serveis públics, reindustrialitzar i fer la transició ecològica", ha explicat. "Proposo que ens comprometem tots a tenir pressupostos a tot arreu", ha animat.

Albiach ha explicat que amb els fons europeus "vénen molts diners" i que aquests "han d'anar a parar fins a l'últim racó" perquè "estem sortint de la crisi de la pandèmia". En aquest sentit, ha demanat que els comptes no es converteixin en una "eina partidista per tirar-nos els plats pel cap", en clara referència a les crítiques de Junts a ERC per haver facilitat la tramitació dels pressupostos espanyols.

Així doncs, tot sembla indicar que l'Executiu d'Aragonès té marge per aprovar els comptes si l'acord amb els anticapitalistes no arriba. Tanmateix, uns comptes aprovats per socialistes i comuns i amb l'oposició dels cupaires diluiria -i molt- la majoria independentista del 52% que sempre s'intenta reivindicar.

Pel que fa a la greu situació del català, Albiach ha demanat fer una "tasca de conscienciació" per tal "d'utilitzar la nostra llengua" i que aquesta no sigui d'uns partits o d'uns altres sinó que sigui "llengua de cohesió social". També ha demanat que els pressupostos ajudin a potenciar i promoure el català.

 

Imatge principal: la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN