El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha mostrat a favor de protegir el català i la resta de llengües cooficials en la nova llei audiovisual espanyola i no ha descartat que es faci a través de quotes i percentatges. "Ha d'incloure mecanismes per afavorir la presència de les llegües cooficials i no descarto que aquest en sigui un", ha dit aquest dijous en una entrevista a Ràdio Estel. Tanmateix, Illa ha evitat proposar un número concret per "respecte" a les persones que hi estan treballant. 

Així doncs, el líder dels socialistes catalans s'ha mostrat convençut que la norma protegirà les llengües cooficials i respectarà les competències autonòmiques. Ara bé, també ha fet una crida al Govern a complir la llei del cinema. "Es va aprovar el 2010 i durant 10 anys de Governs que buscaven i no l'han aconseguit -afortunadament- la independència de Catalunya no l'han aplicada", ha recordat.

Illa, que ha recollit la mateixa denúncia de Plataforma per la Llengua, ha explicat que "la llei fixa que un 25% dels continguts d'emissions de pel·lícules en sales de cinemes s’han de doblar o subtitular al català i estem en un 3%".

Tot i que encara no s'ha concretat com es farà, la promesa del govern espanyol de protegir el català va permetre que ERC no presentés una esmena a la totalitat als pressupostos, els quals ja s'han començat a tramitar aquesta setmana.

Pressupostos

Pel que fa als pressupostos catalans, Illa ha reiterat la seva disposició a negociar-los i aprovar-los però ha alertat que dependrà "de la proposta que se'ns presenti". Sí que ha afegit, però, que els rebran amb "esperit constructiu".

Conscient de les crítiques que en els darrers dies ha rebut de Ciutadans i el PP, retraient-li la seva posició favorable a aprovar els comptes del Govern, Illa s'ha defensat al·legant que "ser una alternativa no significar dir a tot que no". "En allò que puguem ser constructius i puguem ajudar, ho farem", ha aclarit.

El líder del PSC ha argumentat també que Catalunya no pot entrar al 2022 amb uns pressupostos prorrogats "amb criteris prepandèmia". "Pensem en l’interès general del país. No podem seguir amb uns pressupostos prorrogats", ha dit revelant, però, que el Govern no s'ha posat en contacte amb ells. Illa també ha acusat el president Pere Aragonès d'incomplir la seva promesa de dur uns comptes per aquest any.

Illa també ha aprofitat per criticar el Govern per retard en la posada en marxa de la T-Mobilitat. "Alguns donen lliçons i exigeixen coses, però quan es valora la seva gestió, doncs home, no és bona. El Govern ha d’explicar per què s’ha produït i quin cost ha tingut", ha criticat.

 

Imatge principal: el líder del PSC, Salvador Illa, en un ple al Parlament / Foto: Sergi Alcàzar