Més retrets. La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, ha carregat contra Junts aquest divendres després que aquests s'hagin desmarcat de l'acord pel català, pactat també amb PSC i Esquerra Republicana a finals de març. Després de setmanes de dilacions, estires-i-arronses i advertències públiques i privades, els de Carles Puigdemont han optat per fer-se enrere definitivament per la manca de "consens" amb les plataformes de la llengua i el món educatiu. Davant d'això, la líder dels liles s'ha mostrat crítica, i ha lamentat l'actuació de la formació independentista. Així, ha avisat que la llengua hauria de quedar fora del "tacticisme partidista" i ha demanat "no perdre ni un minut més" per tal d'aprovar la modificació de la Llei de Política Lingüística. Precisament per això, i com ja va fer ahir, ha insistit en celebrar un ple extraordinari la setmana vinent.

No només això, sino que també ha llançat un avís a ERC. Els de Carles Puigdemont i els d'Oriol Junqueras, socis de govern, demostren amb el seu posicionament per l'acord del català una nova fractura a l'executiu català. Davant d'això, alerta d'Albiach: "Un partit sense paraula no és un partit de govern, espero que ERC hagi après la lliçó i vegi que per a les qüestions importants no és un bon negoci confiar en Junts". Amb les seves paraules, la líder dels Comuns suma pressió al Govern i prova d'allunyar els socis.

De totes maneres, la presidenta de grup parlamentari ha apuntat que si la mesura no acaba tirant endavant "la responsabilitat és del Govern" que és qui hauria de blindar la immersió. S'ha mostrat molt crítica amb l'executiu, a qui ha acusat de "manca de previsió" i d'anar "d'improvisació en improvisació". Albiach ha insistit que la reforma de la llei de política lingüística sí que blinda el català a l'escola, just l'endemà que Junts la rebutgés perquè, a parer seu, no protegeix la llengua. A més, la líder dels Comuns ha remarcat que de moment no s'ha presentat cap proposta alternativa.

 

"Ni tenen paraula ni alternativa"

Ahir mateix, Albiach ja va lamentar que els de Carles Puigdemont hagin acabat desmarcant-se, tot i que no va mostrar-se sorpresa per la decisió. "Era la crònica d'una deserció anunciada", va dir. Tot i això, va criticar que no hagin posat de la seva part perquè des de finals de març no han rebut cap proposta. "Ni tenen paraula ni presenten cap alternativa", va llançar. "Hem posat tot de la nostra part per fer un acord ampli, però per la seva part només hem trobat incompliments, silenci i posar el partit per davant del país". I encara més atacs. "Junts ha demostrat que no té paraula. ERC ha de demostrar, i confio que ho farà, que té paraula". Per a fer-ho més fàcil, la líder dels Comuns fins i tot es va obrir a modificar algun punt del text abans de portar-lo al ple.