Més moviments. Després de setmanes de desconcert, Junts finalment s'ha pronunciat: no donarà suport a la modificació de la Llei de Política Lingüística. Els de Carles Puigdemont, doncs, es fan enrere. I és que a finals de març van pactar, juntament amb Esquerra Republicana, el PSC i els Comuns, modificar aquesta normativa amb l'objectiu declarat de protegir les escoles davant de la sentència del 25% del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Un moviment, però, que va anar acompanyat de crítiques de part del sector independentista, i que va fer dubtar Junts. Finalment, i després d'un mes i mig d'estires-i-arronses, retrets, i avisos públics i privats, la formació s'ha decantat per retirar el seu suport de l'acord pel català per la falta de "consens" amb les plataformes socials. Els republicans, doncs, es queden per ara com a única formació independentista que aposta per aquesta via, de la mà dels socialistes i els liles.

Davant d'això, els Comuns s'han pronunciat amb retrets per a Junts. La líder de la formació, Jéssica Albiach, ha lamentat que els de Carles Puigdemont hagin acabat desmarcant-se, tot i que no s'ha mostrat sorpresa per la decisió. "Era la crònica d'una deserció anunciada", ha dit. Tot i això, ha criticat que no hagin posat de la seva part perquè des de finals de març no han rebut cap proposta. "Ni tenen paraula ni presenten cap alternativa", ha llançat. "Hem posat tot de la nostra part per fer un acord ampli, però per la seva part només hem trobat incompliments, silenci i posar el partit per davant del país".

Albiach no només ha volgut llençar retrets a Junts, sinó que també ha compartit quina estratègia volen impulsar ara els Comuns. I és que aquesta mateixa tarda els liles es reuniran d'urgència amb Esquerra Republicana i el PSC, les dues altres formacions que resten donant suport a l'acord, per a reunir-se al voltant d'un objectiu clar: realitzar un ple extraordinari la setmana que ve. Així doncs, Albiach espera que els dos principals partits de la cambra s'obrin a celebrar una sessió que permeti aprovar l'acord en els pròxims dies, davant la urgència que imposa la sentència del 25%, i també ha remarcat la importància de posar una data concreta per saber en quin moment s'activaria la Llei de Política Lingüística. En aquest sentit, s'ha dirigit directament als republicans, que podrien posar algun problema a aquesta via, ja que la portaveu, Marta Vilalta, ha indicat avui mateix que encara no tenen tancats els següents passos a seguir. "Junts ha demostrat que no té paraula. ERC ha de demostrar, i confio que ho farà, que té paraula". Per a fer-ho més fàcil, la líder dels Comuns fins i tot s'ha obert a modificar algun punt del text abans de portar-lo al ple.

Junts es justifica

La formació de Carles Puigdemont ha argumentat dos motius per descavalcar-se definitivament d'aquesta proposta pel català: "Perquè no hi ha consens amb el sector educatiu de la llengua i perquè no atura una decisió judicial que imposa 25% a les aules". Precisament, aquest dilluns el TSJC va emetre una interlocutòria al Departament d'Educació perquè “compleixi de forma immediata” la sentència del 25% del castellà en tots els centres educatius de Catalunya, i en un termini màxim de 15 dies. Junts assegura que comparteix la necessitat d'aturar la ingerència dels tribunals a les aules, però "sempre que les mesures es facin per consens" amb les entitats de protecció de la llengua i amb els docents. "No es pot fer política d'esquena a les entitats educatives i lingüístiques", ha advertit.

La direcció de la formació independentista s'ha reunit per acordar el posicionament després que durant els darrers dies i fins ahir mateix, tant ERC com el mateix PSC i els Comuns han pressionat el partit perquè tornés al pacte a què es va arribar el 24 de març per reformar la llei i del qual es va desmarcar arran de les protestes de les entitats en defensa de la llengua. Junts ha traslladat ja la seva decisió a ERC i al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha anunciat que plantejarà una proposta concreta per respondre a l'ofensiva judicial contra la llengua.