La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha tornat a interpel·lar ERC de cara als pactes postelectorals per governar Catalunya. La candidata dels comuns ha advertit que a les eleccions del 14 de febrer s'haurà d'escollir entre "un Govern amb JxCat i Laura Borràs imputada per corrupció" o un executiu "amb l'educació al centre".

En un acte sectorial sobre educació a Terrassa, Albiach ha acusat el Govern "d'inacció" en garantir el dret a l'educació i ha afegit que l'actual Govern "no l'ha prioritzat".

Per tot això ha defensat un govern d'esquerres que "garanteixi la igualtat d'oportunitats". Aquest executiu l'ha contraposat també a ERC i la CUP. "No sabem si ERC vol la via unilateral o el diàleg, i la CUP diu una cosa i la contrària", ha retret.

Avançar cap a un nou model

La candidata ha defensat la necessitat d'avançar cap a un nou model curricular més basat en competències i la reversió de les retallades, que ha lamentat que el Govern no ha posat en pràctica. També ha recordat que va ser el Síndic de Greuges qui va acabar posant sobre la taula el Pacte Nacional contra la segregació "perquè veia que la Generalitat no ho feia".

Per la seva banda, el diputat al Congrés, Joan Mena, ha reivindicat que l'educació sigui íntegrament gratuïta, des de 0-3 anys fins a la universitat. "Ningú imaginaria tenir dret a la sanitat només durant una etapa de la vida: el tenim tota la vida, des que naixem fins que morim; per això també volem educació gratuïta en totes les etapes", ha dit.

La candidata per Girona, Rosa Lluch, ha defensat que tothom pugui accedir a la universitat perquè si no "es fa fora tot el potencial". "No és que la universitat sigui millor que una altra ocupació, però no podem fer fora tota la gent que no té potencial econòmic", ha explicat.

Al seu programa electoral els comuns defensen avançar cap a una única xarxa pública i eliminar progressivament els concerts als centres privats, començant pels que segreguen per sexe o origen cultural i econòmic. També aposten per garantir el model d'immersió lingüística, que creuen que afavoreix la convivència de tot l'alumnat i la cohesió social.