El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha insistit que celebrar les eleccions catalanes el pròxim 14 de febrer "suposa un greu risc per a la salut pública". En un comunicat publicat aquest dilluns, el Síndic ha lamentat el fet que les persones contagiades i els contactes estrets podran "votar presencialment en determinades franges horàries". D'aquesta manera, el Síndic continua pressionant per a l'ajornament electoral, un escenari que sembla ja poc probable després de la primera resolució del TSJC i que tots els partits hagin engegat la maquinària electoral. 

El Síndic, que es fa seva la conclusió assessorat per la Comissió d’experts independents per a la garantia del dret de vot, ha recordat que la LOREG preveu "la suspensió de determinats actes concrets del procés electoral per causes de força major"

"Per tant, cal valorar si una situació d’afectació a la salut pública, com és la mobilització pel cap baix de més de 100.000 persones que haurien d’estar confinades, no suposa un fet prou important per suspendre o ajornar aquest procés com a circumstància de força major", ha instat. En aquest sentit, el Síndic també ha recordat que "cal considerar que hi pot haver entre 2.000 i 3.000 persones hospitalitzades per aquesta causa i entre 600-800 a les UCI".

Maximitzar el vot per correu

Com a possible via per minimitzar els riscos de contagi, Ribó ha reclamat activar "immediatament la màxima extensió possible del vot per correspondència". També ha demanat que s'incorpori la participació del servei postal en la distribució de documentació, la qual permetia, segons ha explicat, "apropar l'emissió del vot no presencial fins al mateix dia de les eleccions".

Finalment sobre aquest tema, Ribó ha apostat per "impulsar l’habilitació de canals notarials telemàtics per als apoderaments de vot per correspondència de persones contagiades o grups de risc que no disposin de certificat electrònic", entre altres mesures que encara són viables.

Per últim, el Síndic ha informat que, en el cas que el TSJC avali finalment la data del 30 de maig per fer les eleccions, elaborarà un nou informe amb les reformes legislatives "que de manera urgent cal dur a terme per assegurar el dret de sufragi actiu amb garanties de salut pública".